Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Το χρονογράφημα του Σαββάτου.
Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οπότε οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04.00 σε 03.00. Μας ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Τα ξημερώματα της Κυριακής λοιπόν λέει να μην ξεχάσουμε να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω.
Και ποιοί το λένε αυτό; Αυτοί που γύρισαν τα ρολόγια της ζωής μας δεκαετίες πίσω. Αυτοί που με τις πρωτοφανείς ανατροπές που επέβαλαν και επιβάλουν στους μισθούς και στις συντάξεις μας επιστρέφουν βίαια σε ένα εργασιακό παρελθόν όμοιο με αυτό πού ίσχυε πολύ πριν από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.
Κι από πού να αρχίσει και που να τελειώσει κανένας σε αυτό το οικονομικό πισωγύρισμα του ρολογιού της ζωής μας και της ιστορίας. Για παράδειγμα, η αποζημίωση απόλυσης, που τώρα πια αποτελεί παρελθόν ήταν ένα πάγιο αίτημα των εργατικών αγώνων, ακόμη και όταν οι απεργίες ήταν παράνομες πίσω στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Και το δώρο Χριστουγέννων που πάει κι αυτό, νομοθετήθηκε το 1946 όπως επίσης το 8ωρο, που κι αυτό τώρα σχεδόν δεν ισχύει, θεσπίστηκε στην Ελλάδα το 1932 και επεκτάθηκε το 1936.
Το ρολόι που μας λένε να γυρίσουμε τα ξημερώματα μια ώρα πίσω, έχει γυρίσει δεκαετίες πίσω και όλες οι κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα τελειώσανε προκειμένου να περισταλεί η δημόσια δαπάνη για μισθούς και συντάξεις και να καταστεί λέει φτηνότερη η εργατική δύναμη.
Και το πιο ειρωνικό απ όλα είναι ότι σ’ αυτό το πισωγύρισμα συμβάλουν και προσπαθούν να μας πείσουν ότι έτσι είναι το δίκαιο, όχι μόνο οι μέχρι σήμερα «συντηρητικοί» κυβερνώντες αλλά αυτοί που παραδοσιακά αγωνίστηκαν και πάλεψαν για την κατάκτηση όλων αυτών των δικαιωμάτων.
Τι να πω; Απέραντο ψυχιατρείο, που έλεγε κι ο μακαρίτης ο Καραμανλής, ή η δύναμη της «πουτάνας» της καρέκλας και της «μάσας» σ΄αυτή τη χώρα. Διαλέγεις και παίρνεις.
Μπούτιβας Κώστας – Καστρινός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :