Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Η ΚΑΚΑΒΑΡΙΑ.

Πολλές φορές στα άρθρα για την ομάδα του χωριού τον ΑΧΕΛΩΟ Αγγελοκάστρου, διαβάζεται τη λέξη «Κακαβαριά». Είναι το τοπωνύμιο της περιοχής που βρίσκεται το γήπεδο του χωριού, η φυσική έδρα του ΑΧΕΛΩΟΥ Αγγελοκάστρου. Από πού όμως προέρχεται η λέξη «Κακαβαριά»; Ο συγχωριανός μας συγγραφέας- καθηγητής Θύμιος Πριόβολος έρχεται να μας λύσει και αυτή την απορία.   Καστρινός.
Η Kακαβαριά είναι η αγροτική περιοχή στο Αγγελόκαστρο της Αιτωλίας, ανάμεσα στον Δίμικο ποταμό και το λόφο του αγίου Γεωργίου. Εκεί πριν από την αρχαία εποχή, σύμφωνα με μαρτυρίες αρχαίων γεωγράφων και ιστορικών, βρισκόταν η μικρή αρχικά πολίχνη Kωνώπη, που πιθανόν ονομάστηκε έτσι γιατί, λόγω των πολλών γύρω νερών, αφθονούσαν τα κουνούπια. Η Κωνώπη αργότερα εξελίχθηκε σε σημαντική πόλη και στην τριετία 285-281 π. Χ. μετονομάστηκε σε Αρσινόη. 
Γιατί η περιοχή ονομάστηκε «Κακαβαριά»; Μπορεί να ονομάστηκε Kακαβαριά από το βαρύ και κακό κλίμα της. H ονομασία ίσως προήλθε από τις λέξεις “κάκαβος”, που προέρχεται από τη λέξη “κακ(κ)άβη”, που σημαίνει “χύτρα” και μεταφορικά “πηγή που βγάζει νερό”, όπως χρησιμοποιείται με την ίδια σημασία στην τοπική διάλεκτο, και “αρδεία” που προέρχεται από το “αρδεύω” και σημαίνει “άρδευση”, "πότισμα γης ή ζώων". Δηλαδή, κάκαβος + αρδεία > κακαβαρδεία > κακαβαρδειά > κακαβαργειά > κακαβαργιά > Κακαβαριά. Επομένως είναι η περιοχή που κάποτε αρδευόταν από το νερό των πολλών κακαβιών (πηγών), των δικών της ή της γύρω βαλτώδους έκτασης. Αυτή είναι η πλέον πιθανή ετυμολογία και για ένα παραπάνω λόγο. Ο τόπος παλιότερα λεγόταν «Aναβαρία». Tο όνομα προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το «ανάβρα», που σημαίνει “ανάβλυσμα νερού”, “πηγή που αναβλύζει”, ή είναι παραφθορά του. Φαίνεται ότι στην περιοχή ήταν κάποια μεγάλη πηγή, άμβουλας, που ανάβλυζε νερό και ο τόπος ονομάστηκε «Aναβαρία», πιθανόν - όπως δείχνει η λέξη - στα βυζαντινά χρόνια. Αφού λοιπόν ο τόπος ονομαζόταν «Aναβαρία», και ο όρος αυτός κατά την πειστικότερη ερμηνεία σχετίζεται με το νερό, η εξήγηση που δώσαμε με τα «κακάβια» και την «άρδευση» πρέπει να είναι σωστή.
Ευθύμιος Πριόβολος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :