Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΑΓΙΟΣ Ο ΠΟΡΤΟΦΟΛΑΣ, ΚΙ Ο ΤΣΟΓΛΑΝΟΣ Ο ΕΡΩΤΑΣ.

Επίκαιρο χρονογράφημα.
Τούτος εδώ ο Βαλεντίνος ο πορτοφολάς ο ψευτοάγιος του Φλεβάρη ο ξενόφερτος, ο άγιος τάχα και προστάτης των ερωτευμένων, εγκαταστάθηκε εδώ στη χώρα μας πολύ πριν απ’ την τρόικα και το Δ.Ν.Τ. Μας τον φορτώσανε κι αυτόν όπως τους άλλους, Και για τους ίδιους λόγους. Τα λεφτά. Κι εμείς όπως συνήθως γίνεται σ’ αυτή τη χώρα, τον ανεχθήκαμε αδιαμαρτύρητα κι αυτόν, και μας τα πήρε χοντρά επί σειρά ετών. Καλά να πάθουμε γιατί είμαστε κορόιδα μια ζωή. Λες και δεν είχαμε εμείς γι’ αυτό το ωραίο πράγμα που λέγεται έρωτας, απ’ τους προγόνους μας ακόμα και Θεό.
Ο Θεός ο Έρωτας εκείνος των αρχαίων, που η φαντασία των προγόνων μας τον γέννησε ως καρπό του έρωτα της Αφροδίτης της Θεά της ομορφιάς, και του Άρη του πολέμου το Θεό. Αυτό το τσογλανόπαιδο λοιπόν, ο φτερωτός ο ταραξίας έχει στο ενεργητικό του ουκ ολίγες περγαμηνές. Και πόλεμοι έγιναν γι’ αυτόν όπως ο Τρωικός, και σκοτωμοί όπως της Πηνελόπης οι μνηστήρες απ’ τον Οδυσσέα, κι άλλα πολλά και διάφορα.
Μεγάλος τσόγλανος ο κερατάς ως γνήσιος Έλληνας. Παραμονεύει κρυμμένος αδιάφορα πίσω από τις στιγμές. Ένα βλέμμα, ένα χαμόγελο, μια χειραψία, μια ατάκα, ένα άγγιγμα και την ανάβει τη φωτιά. Βολτάρει στην ατμόσφαιρα τις ανοιξιάτικες λιακάδες και ξεγυμνώνει τα θηλυκά κορμιά πλουτίζοντας τα όνειρα μοναχικών ψυχών. Κρύβεται στο γαλάζιο βλέμμα της καλλονής που ακτινοβολεί, και την μετουσιώνει σε αντικείμενο πόθου και φαντασίας τολμηρής, στα μάτια κάθε αρσενικού. Κι όταν δεν έχει τι να κάνει, παίρνοντας τη μορφή νυχτερινών ακροβατών της θλίψης, γράφει ποιήματα, μυθιστορήματα, τραγωδίες, και σενάρια, και χαράζει αγιάτρευτες πληγές στις ψυχές των προδομένων.
Και παίζει το τσογλάνι ασύστολα. Ρίχνει τις πιο όμορφες κοπέλες στην αγκαλιά χλιδάτων καραγκιόζηδων, και τα ωραία τα παιδιά στο δίχτυ αδίσταχτων γυναικών. Και μετατρέπει πάντα τα ανυποψίαστα ανθρωπάρια σε πρόθυμους εθελοντές για τον χαμό. Κι όλα αυτά μ’ ένα εξοπλισμό παλιάς τεχνολογίας, μόνο με ένα τόξο και με βέλη, επιτυχώς διασπάει κάθε αμυντικό σύστημα και μηχανισμό. Τι κάνει απ΄ όλα αυτά ο ξενόφερτός ο άγιος ο πορτοφολάς;
Γι αυτό σου λέω λοιπόν ποιός Βαλεντίνος. Αυτός έκανε συμμορία με ανθοπώλες και ζαχαροπλάστες, και στόχο έβαλε και αυτός το πορτοφόλι μας, που να μη σώσει να τον βρει άλλος χρόνος.
Κώστας Καστρινός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :