Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΟ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ.

Στα «χαρακώματα» στο Αγγελόκαστρο λόγω έλλειψης νερού. Στον Εισαγγελέα αγρότες της περιοχής, που βλέπουν τα χωράφια και τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται. Επιρρίπτουν ευθύνες στον τοπικό ΤΟΕΒ.
Μερικοί από τους αγανακτισμένους αγρότες στο Αγγελόκαστρο.
Αγανακτισμένοι και ταυτόχρονα αποφασισμένοι να προσφύγουν στον Εισαγγελέα είναι οι αγρότες στην περιοχή του Αγγελοκάστρου, καθώς δεν έχουν στη διάθεσή τους νερό να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους! Οι αγρότες της περιοχής καθημερινά βλέπουν πως ο κόπος τόσο μηνών καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων και οι καλλιέργειές τους καταστρέφονται. Προσδοκούν μονάχα σε ένα θαύμα. «Παρακαλάμε να βρέξει για να κρατηθούν ζωντανές οι καλλιέργειές μας. Η προχθεσινή μπόρα και άλλες βροχές που είχαμε το προηγούμενο διάστημα ήταν δώρο για μας. Δώσαμε παράταση ζωής στις περιουσίες μας» επισημαίνουν οι αγρότες μιλώντας στη «Σ».
Το πρόβλημα που τους κοστίζει ακόμη και σε οικονομικό επίπεδο είναι πως οι εργασίες που θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο από τον τοπικό ΤΟΕΒ για την διάνοιξη των αρδευτικών καναλιών και των αντίστοιχων διωρύγων, ξεκίνησαν μόλις την περασμένη Κυριακή μετά από έντονους διαξιφισμούς με τους αρμόδιους.
Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι να μην έχουν νερό για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους, όπως γίνεται στην υπόλοιπη περιοχή που τα αρδευτικά κανάλια και οι διώρυγες είναι γεμάτες με νερό, εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό που εξοργίζει περισσότερο τους αγρότες του Αγγελοκάστρου, είναι πως οι δικές τους καλλιέργειες είναι καταγεγραμμένες ηλεκτρονικά και καταχωρημένες στους απαραίτητους χάρτες, κάτι που δεν γίνεται στην υπόλοιπη περιοχή όπως δηλώνουν, ενώ στις οικονομικές τους υποχρεώσεις είναι συνεπέστατοι τη στιγμή που δεν διαθέτουν νερό.
Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγγελοκάστρου Σωτήρης Ζαρναβέλης επισήμανε στη «Σ» πως «έχουμε τεράστιο πρόβλημα με το πότισμα των καλλιεργειών μας. Το πρόβλημα ξεκίνησε τώρα που έγινε αλλαγή του Προέδρου του ΤΟΕΒ Αγγελοκάστρου. Μας στερούν το νερό. Αν δεν έβρεχε οι καλλιέργειές μας ήδη θα είχαν ξεραθεί. Αλλά και αν έρθει άμεσα το νερό, κάτι που δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορεί να γίνει διαχείριση γιατί όλοι το θέλουν. Εδώ και ένα μήνα θα έπρεπε ήδη να έχουν καθαρίσει τις διώρυγες, να βάλουν νερό, να φροντίσουν για απόθεμα και να ξεκινήσει το πότισμα σιγά – σιγά. Δεν υπάρχει καθόλου ενδιαφέρον. Μας έχουν παρατήσει. Θέλουμε να γνωστοποιήσουμε την κατάσταση στον κόσμο και μεθαύριο θα πάμε στον Εισαγγελέα. Κάνουμε τόσα έξοδα για τις καλλιέργειές και την παραγωγή μας και όταν έρχεται η εποχή να ποτίσουμε δεν μπορούμε. Δημιουργείται οικονομικό πρόβλημα σε όσους καλλιεργούν. Το καλαμπόκι έχει κόστος 200 ευρώ και ψάχνουμε για να κερδίσουμε κέρδος μέχρι 30 ευρώ. Αν δεν ποτίσουμε, τότε «μπαίνουμε μέσα» πέραν των 200 ευρώ για τέσσερα χρόνια, ώσπου να επανέλθουμε σε μια σειρά και να καλυφτούμε. Φωνάζουμε καιρό, γιατί καταλάβαμε τι θα γίνονταν. Ζούμε καταστάσεις που δεν ζούν ούτε στην Αφρική. Έχουμε 2 ποτάμια μέσα στο χωριό μας και δεν ποτίζουμε».
Από αριστερά ο Ευρυβιάδης Παππάς και ο Σωτήρης Ζαρναβέλης.
Ο Ευρυβιάδης Παππάς, αγρότης, τόνισε πως «Αυτό πού γίνεται φέτος με τον ΤΟΕΒ δεν το έχω ζήσει εδώ και 40 χρόνια που ασχολούμαι. Πάντα είχαμε πρόβλημα, αλλά όχι σε τέτοια έκταση. Ανέκαθεν ο ΤΟΕΒ στο τέλος Απριλίου καθαρίζει τις διώρυγες, φέτος έφτασε Ιούνιος μήνας και τώρα μας καθαρίζουν την κεντρική διώρυγα. Περίπου 2.000 στρέμματα δεν πήραν νερό και δεν πρόκειται να πάρουν καθόλου. Μας προβάλουν την δικαιολογία πως δεν έχουν λεφτά, αλλά δεν κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να το βεβαιώσουν στην Δ.Ο.Υ. Πέραν αυτού, δεν γνωστοποιούν ποιοι δεν πληρώνουν. Ψάχνοντας μάθαμε πως οι περισσότεροι Αγγελοκαστρίτες, σε ποσοστό 90%, έχουν πληρώσει. Την αμέλεια αυτή του ΤΟΕΒ την πληρώνουν τελικά οι παραγωγοί. Προσωπικά το νέο μου το περιβόλι δεν μπορώ να το ποτίσω καθόλου. Η φρέζα δεν μπόρεσε να κάνει δουλειά γιατί το χώμα έχει γίνει τσιμέντο. Τώρα θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις. Δεν έχει συντηρηθεί το δίκτυο. Θεώρησαν καθάρισμα την φωτιά που έβαλαν περιμετρικά από την κεντρική διώρυγα, απ’ την οποία πήγαν να καούν και ελιές. Ήρθε η Πυροσβεστική για να σώσει την κατάσταση».

Εφημερίδα Αιτωλ/νιας Συνείδηση. Κων/νος Χονδρός.

Ξεραμένη και ασυντήρητη διώρυγα στο Αγγελόκαστρο.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια :