Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΗΝΑ.

Πέθανε διαβάζω σήμερα σε ηλικία 92 ετών, ο μεγάλος φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης, ο οποίος έγραψε ιστορία στον χώρο του φωτορεπορτάζ με το δικό του, μοναδικό στυλ. Ένας από τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα, ζωντανός θρύλος της φωτογραφίας. Ο Γιάννης Κυριακίδης με το φωτογραφικό του φακό κατέγραψε τα μεγαλύτερα γεγονότα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, φωτογραφίζοντας, μεταξύ άλλων - πρωθυπουργούς, βασιλείς, δικτάτορες, μεγάλα αθλητικά γεγονότα, αλλά και απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας.
Τον γνώρισα το 1982 στα γραφεία του Οικογενειακού Θησαυρού, που πήγαινα να εισπράξω τα λεφτά απ’ το εξώφυλλο που του τυπώναμε τότε για το εβδομαδιαίο τεύχος του περιοδικού στα τελειώματά του. Πάνω στους καυγάδες για τα ποδοσφαιρικά τεκταινόμενα εκείνης της εποχής, που για όλους εκεί μέσα ήμουνα κόκκινο πανί, μιας εκεί ήτανε όλοι «Παναθηναϊκοί», με φώναξε ο μπαρπαΓιάννης, που βρέθηκε εκεί να παραδώσει κάτι φωτογραφίες του στο περιοδικό, έβαλε το χέρι του στη τεράστια πέτσινη τσάντα που κουβαλούσε πάντοτε μαζί του, και μου έδωσε μια φωτογραφία.
-Άστους να λένε μικρέ μου είπε, τέτοιοι παιχταράδες δεν βγαίνουν σήμερα. Πάρε για να μαθαίνεις μου είπε. Και μου 'δωσε μια ασπρόμαυρη ιστορική φωτογραφία. Την έβαλα στο αρχείο μου από τότε, και σήμερα σαν φόρο τιμής σ’ αυτόν, έναν ακόμα μεγάλο Έλληνα, ήρθε ο καιρός τιμώντας τη μνήμη του να την δημοσιεύσω, έτσι σαν ένα κεράκι στη μνήμη του. Είναι το γκολ του Γιώργου Σιδέρη στον μεγαλύτερο τερματοφύλακα όλων των εποχών τον Λεβ Γιασίν στο 4-1 της Ρωσίας με την Εθνική μας το 1965.
Καλό ταξίδι «Αρκούδα», έτσι ήταν το «παραγκώμι του» τότε στην δημοσιογραφική πιάτσα. Ξέρω φτάνοντας εκεί πάνω, η πρώτη σου δουλειά θα είναι να βγάλεις φωτογραφία τον Άγιο Πέτρο. Αθάνατος.
Κώστας Μπούτιβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :