Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ (14ος-13ος αι. π.Χ.) ΣΤΟ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ.

Μέσα στον ορυμαγδό πληροφόρησης που φτάνει καθημερινά στ’ αυτιά μας απ’ τα μέσα ενημέρωσης για της σπουδαίες ανασκαφές στο τύμβο της Αμφίπολης, ήρθε ένα ανώνυμο μήνυμα στο AGGELOKASTRO NEWS που με πληροφορούσε για την εύρεση μυκηναϊκού οικισμού της υστεροελλαδικής περιόδου στο Αγγελόκαστρο.Όντος η πληροφορία είναι έγκυρη και δημοσιευμένη από την ΛΣΤ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ως εξής:
Σε εκτεταμένο πλάτωμα στην κορυφή λόφου μεταξύ των σημερινών οικισμών Αγγελοκάστρου και Σταμνάς, στην αριστερή όχθη του Αχελώου ποταμού, ερευνήθηκαν υπόλοιπα εκτεταμένου μυκηναϊκού οικισμού της υστεροελλαδικής IIIAIIIB περιόδου(14ος-13ος αι. π.Χ.). Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που είχαν διασωθεί ήταν ελάχιστα, ωστόσο η παρουσία καταλοίπων κεραμικών κλιβάνων για το ψήσιμο και την παραγωγή αγγείων, καθώς και οι μεγάλες ποσότητες κεραμικής (βλέπε εικόνες ), καθιστούν τον οικισμό αξιόλογο, προσδιορίζοντας την οικονομία και το χαρακτήρα του. Ιδιαιτέρως αξίζει να σημειωθεί η θέση του κοντά στον Αχελώο και την ευρύτερη περιοχή του μυχού του κόλπου του Αιτωλικού, περιοχή η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο ιστορικό γίγνεσθαι της Αιτωλίας, με συνεχή κατοίκηση από τους προϊστορικούς έως τους πρωτογεωμετρικούς χρόνους. ΛΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και κλασικών Αρχαιοτήτων                
Υπεύθυνος αρχαιολόγος:    Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση.
Ένας φίλος Αρχαιολόγος απ’ το στρατό που επικοινώνησα και του το διάβασα μου είπε:  Είναι, σχεδόν, κανόνας ότι δίπλα στα μεγάλα ποτάμια έχουν αναπτυχθεί μεγάλοι προϊστορικοί πολιτισμοί, τα λείψανα των οποίων εντοπίζονται στα όρια οικισμών, σημαντικών για το μέγεθος και τον πλούτο των ευρημάτων τους. Πρέπει να έχει τεράστιο προϊστορικό ενδιαφέρον εκεί γύρω όλη η περιοχή.
Μπούτιβας Κώστας - Καστρινός                

Δεν υπάρχουν σχόλια :