Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ: ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

Όπως είχαμε γράψει την μεγάλη βδομάδα, για την μεγάλη καταστροφή που υπέστη το χωμάτινο ενισχυμένο και με πέτρες ανάχωμα της κοίτης του Αχελώου και Καλλιεργήσιμα χωράφια και περιβόλια πλημύρισαν εκεί κοντά στο βιολογικό καθαρισμό στα σύνορα με τα Καλύβια, και για τη μεγαλύτερη συνέπεια που είναι η διακοπή της άρδευσης του κάμπου του Αγγελοκάστρου, αφού δεν υπάρχει η απαιτούμενη παροχέτευση νερού από το ποτάμι προς το αρδευτικό κανάλι που ποτίζει έκταση τουλάχιστον πεντέμισι χιλιάδων στρεμμάτων του Αγγελοκαστρίτικου κάμπου, Όλα τούτα κινητοποίησαν τους καλλιεργητές των δύο πληγωμένων χωριών Αγγελοκάστρου και Καλυβίων, και έτσι κατάφεραν να πραγματοποιηθεί Σύσκεψη στις 5-5 το απόγευμα στο γραφείο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, με επείγον θέμα συζήτησης, την εξεύρεση λύσεων για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου προστατευτικού αναχώματος στην κοίτη του ποταμού Αχελώου, και την άρδευση του κάμπου Αγγελοκάστρου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν: η Αντιπεριφερειάρχης κ. Χριστίνα Σταρακά ο Αντιπεριφερειάρχης Έργων, Γ. Λύτρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ν. Υφαντής, ο Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, Ν. Ματσίγκας, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας, Γ. Τέγας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου, Δ. Τσιώλης, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Καλυβίων, Γρ. Τσελεπής και Αγγελοκάστρου, Δ. Αρωνιάδας, ο Πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. Καλυβίων-Αγγελοκάστρου, Ευστάθιος Τάγκαλος και ενδιαφερόμενοι κτηματίες από τα Καλύβια και το Αγγελόκαστρο.
Τελικά μετά από μεγάλη συζήτηση για την εξεύρεση τεχνικών λύσεων στο σοβαρό αυτό θέμα αποφασίστηκαν τα εξής:
1) Το ανάχωμα να ενισχυθεί με ογκόλιθους και αμμοχάλικο για να αντέχει στα πλημμυρικά φαινόμενα.
2) Να ενισχυθεί η όχθη του ποταμού Αχελώου στο συγκεκριμένο σημείο ώστε να σταματήσει το φάγωμα των χωμάτων στα διπλανά περιβόλια.
3) Με τις τεχνικές εργασίες που θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή (06-05-2016) να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση πριν τις πλημύρες το ανάχωμα και η όχθη του ποταμού.
4) Άμεση παροχέτευση νερού στη διώρυγα άρδευσης του κάμπου τουΑγγελοκάστρου.
Η Περιφέρεια θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του έργου και θα συνδράμει ο ΤΟΕΒ και ο δήμος Αγρινίου. Αποφασίστηκε η ανάθεση εργολαβίας με συμμετοχή σε ποσοστό 60% από την Περιφέρεια. Αιτωλοακαρνανίας, 35% από τον δήμο Αγρινίου και ένα 5% από το Τ.Ο.Ε.Β. Καλυβίων-Αγγελοκάστρου, με σκοπό να γίνει με μηχανήματα εκσκαφής άμεση παρέμβαση και εκπλήρωση του έργου.
Από το χώρο αυτόν εδώ θα σας κρατάμε πάντα ενήμερους για την πορεία των έργων, μέχρι την τελική αποπεράτωσή τους.
Κώστας Μπούτιβας.
 Οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες  είναι απ’ το φιλικό site kalyvia.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια :