Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΚΑΛΙΤΕΧΝΗΣ.

Έναν άγνωστο σε πολλούς Αγγελοκαστρίτη, έναν ακούραστο, καθημερινό «καλλιεργητή» της τέχνης, που άφησε πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά ανθρώπινης δημιουργίας, έρχεται να μας γνωρίσει, να μας θυμίσει, και να μνημονεύσει ο Θύμιος ο Πριόβολος. Στα χώματα πέρα απ’ το Αγγελόκαστρο που περπάτησε ο καλλιτέχνης (γνωστός ως γλύπτης περισσότερο) η αμφιβολία για την τέχνη του, σταδιακά έγινε σιγουριά και στο τέλος αναγνώριση. Κι αυτό γιατί θέλει χρόνο για να αλλάξουν κάποια στερεότυπα, ειδικά σε μια χώρα όπως τη δικιά μας, που μας έχουν μάθει να επιλέγουμε ότι μας σερβίρουν, τόσο στην τέχνη αλλά και τη μνήμη ακόμα. Καστρινός.
Σπύρος Καταπόδης (1933 - 1998)
Τέτοιες μέρες πριν από 17 χρόνια έφυγε για τον ουρανό ένας Αγγελοκαστρίτης, ο Σπύρος Καταπόδης, για να συναντήσει εκεί ως γλύπτης και δημιουργός τον μεγάλο Πλάστη και Δημιουργό. Από τότε εκθέτει εκεί την ψυχή του, που την είδαμε σμιλεμένη στην ύλη που ζωντάνευε, έκφραση και βίωμά του, αγάπη και ελπίδα, όνειρο και όραμα, τρυφερότητα, χαρά και ευαισθησία. 
Ο Σπύρος Καταπόδης γεννήθηκε στο Αγγελόκαστρο το 1933. Σπούδασε Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά, στο χρονικό διάστημα 1956-1962. Από το 1963 με υποτροφία του ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) συνέχισε τις σπουδές του για δέκα μήνες, μελετώντας την αρχαία ελληνική γλυπτική και αρχιτεκτονική, τα βυζαντινά μνημεία και την ελληνική λαϊκή τέχνη. Μετά την υποτροφία δούλεψε για δέκα χρόνια στο καλλιτεχνικό χυτήριο του Νίκου Κερλή. Εργάστηκε ως τεχνίτης του μαρμάρου και του γύψου στα Αρχαιολογικά Μουσεία των Δελφών και της Ολυμπίας. Διακρίθηκε με επαίνους και βραβεία αρχικά ως σπουδαστής και αργότερα ως ελεύθερος επαγγελματίας γλύπτης.
Έργα του κοσμούν τη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πήρε μέρος σε πολλές εκθέσεις Γλυπτών στη χώρα μας και σε άλλες χώρες.
Ευθύμιος Πριόβολος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :