Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

ΑΧΕΛΩΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ. Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.

Ο Αχελώος δεν είναι απλώς ένα ποτάμι, μια μακριά μπλέ γραμμή στο χάρτη, σαν ένα ακόμα στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του χώρου από τις απαρχές της ιστορίας του τόπου μας. Και είναι αυτός που καθόρισε τις θέσεις των οικισμών, τις ασχολίες των κατοίκων, τις οδούς επικοινωνίας, τα πεδία των μαχών, την ίδια τη ζωή των ανθρώπων στην μακρόχρονη πανάρχαια ροή του. Κι αυτή η παμπάλαια αύρα που περιβάλλει τον Αχελώο δεν σε αφήνει να περιοριστείς μόνο σε ένα σημείο του. Ο ποταμός είναι τόσο δεμένος με την ιστορία και την παράδοση, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που όπου κι αν κοιτάξεις σου δημιουργεί ένα ξεχωριστό δέος, και χθες και σήμερα και πάντοτε.
Και για «του λόγου του αληθές», ο φωτογραφικός φακός του κοντοχωριανού και φίλου, του Γιώργου του Πανταζόπουλου απ’ τα Καλύβια, αποτύπωσε εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς εδώ κοντά στην περιοχή μας, στα μέρη τα δικά μας.
Εγώ αυτό που θέλω να προσθέσω είναι ότι ο Αχελώος παραμένει απροστάτευτος στις μέρες μας. Όχι βέβαια μόνο με ευθύνη των αρμοδίων. Αυτή η περιβόητη ευαισθησία για το περιβάλλον δεν υπάρχει πιστεύω εγώ στα βιώματα των ανθρώπων που κατοικούν στις περιοχές γύρω από τον ποταμό. Και μακάρι να έχω άδικο!
Κώστας Μπούτιβας. (Φωτογραφίες: Γιώργος Πανταζόπουλος)
Πατήστε στις εικόνες για μεγάλωμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :