Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΣΙΔΕΡΟΔΕΣΜΙΑ ΜΥΑΛΑ.


Τα κάγκελα της φυλακής που μπήγονται                                στο καταπράσινο το φωτεινό τον κάμπο                                    σκίζουν τον ήλιο του μεσημεριού.
Κι εγώ ως γαντζώνομαι να τα ξεμπήξω,
και σφίγγω επάνω τους
στο θάμπος της αυγής το μέτωπό μου
τα σίδερα τ’ αγκαθερά
πληγιάζουν το μυαλό μου,
και κρύβουνε τον κόσμο ολάκερο.
Καστρινός.

Έρχονται οι φυλακές στο Αγγελόκαστρο.
Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει η κατασκευή σωφρονιστικού καταστήματος στην περιοχή του Αγγελοκάστρου, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.
Οι φυλακές έχουν πάρει ήδη την έγκριση του τοπικού συμβουλίου αλλά και του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αγρινίου και πλέον μένει να διευθετηθούν τα διαδικαστικά ζητήματα.
Η Επιτροπή Καταλληλότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει ήδη καταλήξει σε θετική εισήγηση για την ανέγερση των φυλακών στο συγκεκριμένο σημείο. Αναμένεται η τελική έγκριση μέσα στις επόμενες μέρες από το διοικητικό συμβούλιο της «Θέμις Κατασκευαστική», η οποία και θα αναλάβει το έργο.
Η κατασκευή φυλακών στην Αιτωλοακαρνανία ήταν στις άμεσες προτεραιότητες του πρώην Υφυπουργού Δικαιοσύνης και Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραγκούνη. Κατά καιρούς είχαν υποδειχθεί διάφορα σημεία μέσα στα όρια του νομού, τελικά όμως επιλέχθηκε η περιοχή του Αγγελοκάστρου ως η πλέον κατάλληλη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η χωρητικότητα των φυλακών θα ανέρχεται στα 700 άτομα και η κατασκευή τους θα είναι υπερσύγχρονη».
( Εφημερίδα «Συνείδηση της Αιτωλίας και Ακαρνανίας»/Τρίτη, 9-07-2013)
*
Αυτές είναι οι τελευταίες ειδήσεις σχετικά με το θέμα των φυλακών στο Αγγελόκαστρο, όπως τις παραθέτει η ανωτέρω εφημερίδα και άλλες δημοσιογραφικές πηγές του Αγρινίου. Εμείς, με μακροσκελέστατο άρθρο μας, που έχει δημοσιευθεί πρόσφατα στο AggelokastroNews, αλλά και στην προσωπική μας ιστοσελίδα στο Facebook, αναλύουμε τους λόγους, για τους οποίος αντιτιθέμεθα στην προοπτική αυτή.
Με τη σημερινή μας αναφορά, επιθυμούμε να θέσουμε πάλι το θέμα στην επικαιρότητα και να καλέσουμε όσους και όσες αντιτίθεται στην ίδρυση φυλακών στο Αγγελόκαστρο σε κοινό αγώνα για την ματαίωση της ίδρυσής τους. Αρχικά να καταδείξουμε ότι η πλειοψηφία των κατοίκων του Αγγελοκάστρου δεν επιθυμεί φυλακές δίπλα της. Η εικόνα που δόθηκε από το τοπικό συμβούλιο στον Δήμο Αγρινίου είναι τελείως παραπλανητική, διότι δεν ρωτήθηκαν οι περίπου 1600 κάτοικοι, παρά μονάχα 7-8 άνθρωποι. Και αντιτίθενται οι κάτοικοι, διότι πιστεύουν, ότι η παρουσία και η λειτουργία τους ποικιλοτρόπως θα υποβαθμίσει την κοινότητά τους. Το γιατί θα συμβεί αυτό, το καταδεικνύει περίτρανα η ίδια η πραγματικότητα, δεν χρειάζονται αναλύσεις. Αναλυτικότερα το εξηγούμε στο προμνημονευθέν άρθρο μας. Εκεί, επίσης, αναφερόμαστε στην φρούδα ελπίδα κάποιων, ότι θα προσληφθούν για εργασία στο σωφρονιστικό κατάστημα, ή ότι θα τονωθεί η αγορά του Αγγελοκάστρου. Λησμονούν οι πεπλανημένοι συντοπίτες μας, θύματα της έντεχνης υποσχεσιολογίας, ότι η επάνδρωση των φυλακών θα πραγματοποιηθεί μέσω ΑΣΕΠ. Αγνοούν επίσης ότι η ίδρυση των φυλακών είναι μια πολύ ευκαιρία για να έρθουν όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες σωφρονιστικοί υπάλληλοι κοντά στα σπίτια τους. Βλέπετε οι πολιτικοί τα σκέφτονται όλα… Ψήφοι είναι αυτοί…. Τους διαφεύγει το γεγονός, ότι οι προμήθειες ενός δημόσιου οργανισμού γίνονται ύστερα από μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Αν εννοούν ότι η τοπική αγορά θα τονωθεί από τα επισκεπτήρια, ασφαλώς και θα γεμίσει το χωριό, πλην των συγγενών, από εμπόρους και μεταπράτες κάθε είδους, οι οποίοι αναμφίβολα θα σχετίζονται με την ποιότητα και τις ανάγκες των φυλακισμένων. Για να σκεφθεί κάποιος τοπικός μαγαζάτορας την προοπτική αυτή και ανάλογα να ταχθεί υπέρ ή κατά των φυλακών, ε, τι να κάνουμε, είναι θέμα προσωπικό, που άπτεται της συνείδησης και άλλων τέτοιων συναφών δύσκολων λέξεων και αθλημάτων. Το ερώτημα είναι: Μπορούμε να δούμε λίγο βαθύτερα και μακρύτερα; Όμως, ας μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια.
Προσωπικά είμαι αντίθετος στην παρουσία 700 - βάλε πάνω από 1000 - κρατουμένων δίπλα από το σπίτι μου και μέσα στον τόπο μου. Έχω εκθέσει δημόσια, επώνυμα και με σαφήνεια τους λόγους μου στο προηγούμενο άρθρο που σας ανέφερα. Διαφώνησα με κάποιους συντοπίτες μου, αλίμονο, δεν μπορούμε να έχουμε όλοι την ίδια άποψη. Αυτό δεν σημαίνει ότι παύουμε τη συζήτηση, τον προβληματισμό και την επικοινωνία μας. Τώρα, καλώ κάθε έναν που συμφωνεί μαζί μου να έρθουμε σε επαφή. Πρώτο βήμα είναι η συγκέντρωση υπογραφών από τους κατοίκους. Να καταγράψουμε με τον πιο δημοκρατικό τρόπο τη γνώμη και τη θέλησή τους, γιατί η εικόνα που έδωσε το τοπικό συμβούλιο, ύστερα από επιπόλαιες κινήσεις, δεν συνιστά - στοιχειωδώς μάλιστα – σώφρονα ενέργεια για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Είμαι σε επαφή με φίλους για να εξετάσουμε το θέμα και της ηλεκτρονικής υπογραφής. Ας προσπαθήσουμε. Είμαι στο Αγγελόκαστρο και περιμένω ανταπόκριση.
Ευθύμιος Πριόβολος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :