Κυριακή 3 Απριλίου 2011

face book.


«Ω ρε μεγάλε τι φάρμα είναι αυτή», «Έχω 650 φίλους», «Άσε με τώρα παίζω poker;», « Του έγραψα ‘ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ’ στον τοίχο του σου λέω»….

Όχι, ρε παιδιά δεν σαλτάρησα. Απλώς ό,τι βλέπω συχνότερα στους φίλους στο face book γράφω. Ποτέ δεν φανταζόμουνα πώς έτσι απλά με ένα κλικ θα κάνεις φίλους… Με ένα πάτημα στην εντολή «αποδοχή» στο αίτημα φιλίας κάποιου και τσάκ ένας καινούργιος φίλος, που όλα θα τα μοιράζεται μαζί σου.

Κι έχει και δική του φάρμα, και έχει και δικό του εστιατόριο, και σου δανείζει κιόλα μες την κρίση για να παίξεις poker.

Φυσικά και δεν κρίνω, ούτε κατακρίνω κανέναν γιατί είμαι κι εγώ εδώ παρόν, απλώς προσπαθώ να διερευνήσω και να καταλάβω τι μ’ έκανε κι αραίωσα τώρα τελευταία απ’ το Καφενείο.… Ίσως ετούτο το facebook να είναι μια φυγή απ’ την σημερινή άθλια καθημερινότητα. Ένα μέσο για να ξεφύγεις από ότι σε αγχώνει, σε πιέζει και σε στεναχωρεί ( που τώρα τελευταία αυτό γίνεται όλο και πιο πολύ). Το διαβατήριο σα να λέμε για να ταξιδέψεις σε μια χώρα όπου δε χρειάζεται να έχεις χρήματα, δε χρειάζεται να προσέχεις πώς ντύνεσαι και πώς μιλάς, δε χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα και σε κανέναν.

Τι θέλω να πω με όλα τούτα εδώ! Ότι, όπως τα περισσότερα στη ζωή μας, έτσι και η νέα αυτή συνήθεια δεν είναι ούτε καλή ούτε τόσο κακή… Χρειάζεται κι εδώ να υπάρχει μέτρο. Ισορροπίες ανάμεσα στο τι είναι ρεαλιστικό και τι όχι, στο τι συμβαίνει πραγματικά και τι φανταστικά λαμβάνει χώρα εδώ. Πάντως ένα είναι σίγουρο και είμαι σίγουρος ότι κι εσείς θα συμφωνείται. Πως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή. Την άμεση τη σχέση με τ’ άτομα που είναι κοντά μας.

Κι όμως εμείς εκεί, οι ίδιοι να υψώνουμε τους τοίχους γύρω μας, που οι τοίχοι αυτοί είναι οι γνωστοί τοίχοι του προφίλ, που όμως μοιραία μετατρέπονται στην κυριολεκτική έννοια της λέξης. Εμείς οι ίδιοι την ζωή μας εγκλωβίζουμε μέσα σε μια ιστοσελίδα, αντί απλά να βγούμε έξω και έτσι απλά όπως μπορούμε να τη ζήσουμε.

Τέρμα δεν γράφω άλλα, το κλείνω ετούτη τη στιγμή και πάω στο Καφενείο. Να είστε όλοι σας καλά. Καλή σας μέρα. Καστρινός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :