Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

Εφιάλτης και στην εκπαίδευση. Διάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος, και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές. Εκατοντάδες σχολεία θα βάλουν λουκέτο. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν αρνείται ότι στόχος είναι η "οικονομικότητα" Είναι λοιπόν φανερό, πώς για την παιδεία το κράτος δεν είναι διατεθειμένο να καταβάλλει πλέον χρήματα και οι καινούργιοι Δήμοι θα επιφορτισθούν και με την εξεύρεση πρόσθετων πόρων για την κάλυψη των αναγκών για τα σχολεία. Το ζητούμενο όμως είναι πού θα βρεθούν τα χρήματα στη σημερινή οικονομική κατάσταση; Το «λουκέτο» λοιπόν η λύση, και η τελική ερήμωση πια της επαρχίας. Σταδιακά βάση σχεδίου πάμε αρχικά σε ένα σύστημα μικτής χρηματοδότησης, που αργότερα αυτή η χρηματοδότηση θα γίνει εντελώς ιδιωτική, πράγμα για το οποίο καταβάλλονται προσπάθειες χρόνια τώρα. Έτσι οι περιοχές που έχουν κάποιους πόρους θα έχουν και καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερους δασκάλους, καλύτερη σχολική υποδομή. Και άντε γεια δημόσιο δωρεάν σχολείο. Θα υπάρχει πλέον το σχολείο των προνομιούχων και των παρακατιανών. Επιστροφή στο παρελθόν, στα πριν του ’60 χρόνια. Και το να πάψει το σχολείο να είναι μέρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και εργαλείο προόδου για τον τόπο δεν είναι κάτι το αποσπασματικό ή εκπορευόμενο από την οικονομική κρίση κατ εμέ , αλλά μέτρο προαποφασισμένο. Γιατί απλά δεν χρειάζονται ανθρώπους σκεπτόμενους και καταρτισμένους Πατριώτη. Είναι μορφή κινδύνου αυτοί για κάθε εξουσία.
Γιατί τα γράφω τώρα όλα αυτά; Η είδηση ήρθε απ’ τον τόπο μας, διαβάστε παρακάτω και θα δείτε.
Φορείς και κάτοικοι των Καλυβίων και του Αγγελοκάστρου του δήμου Αγρινίου δεν δέχονται την κατάργηση του Γυμνασίου στα Καλύβια.
Τα προεδρεία των δυο τοπικών κοινοτήτων, οι σύλλογοι γονέων, διδασκόντων κλπ, παραθέτουν σε ψήφισμά που εξέδωσαν τους λόγους που κατά τη γνώμη τους το Γυμνάσιο στα Καλύβια, δεν πρέπει να κλείσει.
Το ψήφισμα αναφέρει τα εξείς:
«Στα Καλύβια στις 11-2-2011 και στο Γραφείο της Τοπικής Κοινότητας Καλυβίων, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Καλυβίων συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση οι κάτωθι φορείς:
Α. Το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Καλυβίων
Β. Το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Αγγελοκάστρου

Γ. Το Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Καλυβίων
Δ. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου Καλυβίων
Ε. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων
ΣΤ. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Αγρινίου - Θέρμου
Με θέμα:
ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ (ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ) ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΥΒΙΩΝ
Αφού έγινε ενημέρωση για την εισήγηση – πρόταση του Διευθυντή Β/μιας Εκπ/σης Αιτωλ/νίας, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο τύπο για την συγχώνευση του Γυμνασίου Καλυβίων, δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι για την επιχειρούμενη συγχώνευση για τους παρακάτω λόγους:

1. Οι κτιριακές υποδομές του Γυμνασίου είναι:

α. Πλήρες κτηριακό συγκρότημα με πολλές αίθουσες διδασκαλίας
β. Εργαστήριο πληροφορικής
γ. Αίθουσα τεχνολογίας
δ. Αίθουσα εκδηλώσεων
ε. Αθλητικοί και αύλειοι χώροι πλήρεις
στ. Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών

2. Η δύναμη του Γυμνασίου Καλυβίων σήμερα ανέρχεται σε πενήντα οχτώ μαθητές (58). Υπολογίζεται ότι θα προστεθούν εικοσιπέντε (25) απόφοιτοι των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής για τη νέα σχολική χρονιά . Ο αριθμός μαθητών μπορεί να ενισχυθεί σε συνάρτηση με την αυξητική τάση των οικονομικών μεταναστών, και από την παρουσία οικότροφων από το επόμενο σχολικό έτος στο εγκαινιασμένο κτίριο του 10ου Παραρτήματος του ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει κατά τον προσεχή μήνα Μάιο.
Το τελευταίο και μόνο του αποτελεί ένα ισχυρό επιχείρημα για την συνέχιση λειτουργίας του Γυμνασίου, στη συγκεκριμένη περιοχή.
3. Το ωρολόγιο πρόγραμμα του Σχολείου είναι πλήρες αφού όλα τα μαθήματα διδάσκονται με καθηγητές ειδικοτήτων
4. Από τη στιγμή που η Πολιτεία εφαρμόζει πολυπολιτισμικά προγράμματα ένταξης των αλλοδαπών μαθητών, αυτά αυτοαναιρούνται με την πολιτική της συγχώνευσης και έτσι επέρχεται η παρακμή και ο μαρασμός της υπαίθρου.
5. Από παιδαγωγικής πλευράς εκτιμούμε ότι τα ολιγομελή τμήματα των μικρών και λειτουργικών σχολείων δημιουργούν το καλύτερο μαθησιακό περιβάλλον και τις ποιοτικότερες συνθήκες εκπαίδευσης.
6. Από κοινωνικής πλευράς αρνούμαστε να συναινέσουμε στη συγχώνευση που σημαίνει την αφαίρεση του σπουδαιότερου πολιτιστικού και κοινωνικού αγαθού της τοπικής μας κοινωνίας.

Για τους παραπάνω λόγους και αφού λάβαμε υπόψη τις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας, τους παιδαγωγικούς, κοινωνικούς και άλλους ειδικούς λόγους πιστεύουμε ότι το Γυμνάσιο Καλυβίων πληροί όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και την προσφορά του στην τοπική κοινωνία.
Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί σε όλες τις υπερκείμενες αρχές τους αιρετούς εκπροσώπους του νομού και στον τοπικό τύπο

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ:
ΚΑΛΥΒΙΩΝ: Μεσογίτης Ιωάννης. ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟΥ: Μήλας Νικόλαος.

Εφημερίδα το ΚΑΣΤΡΟ (Έκτακτη Έκδοση) Κώστας Μπούτιβας.

1 σχόλιο :

Ευθύμιος Πριόβολος είπε...

Έίναι ένα όχι από τα αρνητικά, αλλά τα δεινά του "Καλλικράτη". Δυστυχέστατα και η παιδεία αντιμετωπίζεται με οικονομίστικα κριτήρια. Κρίμα! Αλλοίμονο! Όταν κλείνουμε ένα Σχολείο για να κάνουμε οικονομία, ξοδεύουμε ανυποψίαστοι ό,τι πολυτιμότερο και ακριβότερο μας εμπιστεύονται οι γονείς: τα παιδιά! ¨Απέτυχαν τα πολυδύναμα σχολεία, το ζήσαμε τριάντα τόσα χρόνια στην εκπαίδευση. Δημοκρατία δεν είναι η συγκέντρωση, αλλά η αποκέντρωση, ο ορισμός και η ανάληψη ευθυνών, η αξιολόγηση, η εφαρμογή του νόμου. Προσυπογράφω το αίτημα για τη διατήρηση του Γυμνασίου και είμαι αλληλέγγυος.

Με εκτίμηση.