Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ.

Το επετειακό έτος που διανύουμε, με αφορμή τη συμπλήρωση  200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, μπορεί μεν να χαρακτηρίζεται για την εορταστική του λιτότητά του (λόγω της πανδημίας) αποτελεί όμως και μια ευκαιρία για έναν πολυεπίπεδο αναστοχασμό.

Από  το  τελευταίο δεν θα πρέπει να εξαιρεθεί το Αγγελόκαστρο, το οποίο μέσα από τον αγώνα της ανεξαρτησίας έδωσε το στίγμα της παρουσίας του. Ως τόπος που αφουγκράζεται τη ζωή των προγόνων, τις περασμένες ζωές, τις ελπίδες, τις δυσκολίες της καθημερινότητας  και τη δίψα για λευτεριά.

Με την πρόταση που κατέθεσε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , η Κοινότητα Αγγελοκάστρου, του Δήμου Αγρινίου Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας  με τίτλο: «Το Αγγελόκαστρο αναπολεί το 1821» και με την αποδοχή της πρότασης αυτής, προχώρησε στην διοργάνωση εκδηλώσεων αφιερωμένων στο :  200 ΧΡΌΝΙΑ  1821-2021  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  - Η γη της φλόγας .

 Στη συνάφεια αυτή εντάσσεται η έκδοση του βιβλίου του Ευθυμίου Πριόβολου ( Το Αγγελόκαστρο της Αιτωλίας στην τουρκοκρατία και την επανάσταση του 1821) το οποίο εξετάζει το ρόλο που διαδραμάτισε, στο βεληνεκές που του αναλογεί, στα επαναστατικά δρώμενα το Αγγελόκαστρο.  Πρόσωπα και γεγονότα που άφησαν το ίχνος τους στα χρόνια εκείνα, περιήγηση σε αρχειακό υλικό και άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας.

 Σας καλούμε  στις 29 και 30 Ιουνίου 2021, στο Αγγελόκαστρο, να τιμήσετε με την παρουσία σας τις  επετειακές εκδηλώσεις που έχουμε προγραμματίσει:

 Την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021 και ώρα 21:15   στην κεντρική πλατεία  Θα παρουσιαστεί  το βιβλίο,  Ευθύμιος Πριόβολος «Το Αγγελόκαστρο της Αιτωλίας στην τουρκοκρατία και την επανάσταση του 1821»  και γι αυτό  θα μιλήσουν: η Αγγελική Παππά Md. Κλασσικής Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.   και  ο Μιλτιάδης Ζαμπάρας Δρ. Μεταδιδακτορικός Ερευνητής  -  Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας, οι οποίοι θα αναλύσουν και θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν,  τις πτυχές  της τοπικής ιστορίας  την περίοδο της τουρκοκρατίας

Την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021  θα πραγματοποιηθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό  ναό των Αγίων Αποστόλων,  Πολιούχων της Κοινότητας Αγγελοκάστρου και στη συνέχεια  ώρα 11:00 στην κεντρική πλατεία θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, Προσκλητήριο Ηρώων – Αγωνιστών και κατάθεση στεφάνων.

 Επισημαίνουμε ότι για τις εκδηλώσεις και τις δημόσιες δραστηριότητες, ισχύουν τα μέτρα προστασίας που αναφέρει η Κ.Υ.Α (ΦΕΚ  τχ. Β΄ 2660/18-6-2021) για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοιού COVID -19, τα οποία θα εφαρμοστούν και στις ανωτέρω εκδηλώσεις.  

        Με εκτίμηση        Ο Πρόεδρος Κοινότητας Αγγελοκάστρου

         Παναγιώτης Γ. Κοτούμπας.


Δεν υπάρχουν σχόλια :