Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ Τ΄ΑΧΝΑΡΙΑ ΜΑΣ.

Γιορτές του Κουτσοφλέβαρου εκείνα τα χρόνια στο Αγγελόκαστρο.
Ο Φεβρουάριος αρχίζει με τρεις γιορτές, γνωστές με τ' όνομα Συμόγιορτα όπως τα ’λεγαν τότε στο Αγγελόκαστρο. Είναι, κατά σειρά, του αγίου Τρύφωνος, της Υπαπαντής και του αγίου Συμεών (Αϊσυμιού)
Ο άγιος Τρύφων θεωρούνταν Φύλακας των αμπελιών και προστάτης των χωραφιών, γι' αυτό οι γεωργοί τον τιμούσαν με αργία. Η Υπαπαντή- λέγεται και Παπαντή- και τιμόνταν επίσης με αργία.
Λέγονταν ακόμα και Παναγία η Μυλιαργούσα, γιατί την ημέρα αυτή (2 Φεβρ.) και οι μύλοι αργούσαν, δεν άλεθαν δηλαδή.
Ο άγιος Συμεών (3 Φεβρ.) γιορτάζονταν ιδιαίτερα από τις έγκυες γυναίκες με αργία, για να μη γεννήσουν παιδί «σημειωμένο», με κάποιο δηλαδή σημάδι (Συμεών -σημειωμένος).
Υπάρχουν δύο ακόμη σημαντικές γιορτές το Φεβρουάριο. Είναι η γιορτή του αγίου Χαραλάμπους (10 Φεβρ.), που θεωρούνταν προστάτης των ζευγάδων και φύλακας του κόσμου από την μεγάλη αρρώστια τότε την πανώλη, και η γιορτή του αγίου Βλασίου (11 Φεβρ.), ο οποίος λατρεύονταν ως Φύλακας και προστάτης εναντίον των άγριων ζώων που κάνανε ζημιές στους ανθρώπους, του λύκου, του τσακαλιού, της αλεπούς και των άλλων άγριων ζώων. Και τις δύο αυτές γιορτές οι γεωργικές οικογένειες τιμούσαν με αργία. Ήτανε Χειμώνας βέβαια και οι δουλειές στα χωράφια ανύπαρκτες, γι’ αυτό και προσέδιδαν πάντα σε κάθε γιορτή και τον προσδιορισμό της αργίας. Υπέροχες εποχές εκεί στα ιερά μας γενετήσια χώματα.

Εφημερίδα το ΚΑΣΤΡΟ.
Κώστας Μπούτιβας.

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια για την εκδοση!!!!
ειμαι γεννημενος στις 2 φλεβαρη τι μερα της Παναγίας η Μυλιαργούσα...
και ενδιαφερομαι να μαθω που ειναι η εκκλησια
μπορει να με βοηθηση καποιος.../
εφχαριστω...!