Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΕΝ ΛΕΥΚΩ.

Άρθρο του εκπαιδευτικού Ευθύμιου Πριόβολου.
Σκέφτονται να κλείσουν τα Σχολεία και να εφαρμόσουν τη λεγόμενη « Λευκή Εβδομάδα», την εβδομάδα της Καθαράς Δευτέρας, δηλαδή την πρώτη εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής, ύστερα από αίτημα που υπέβαλλε η ένωση των ξενοδόχων, ώστε οι γονείς των μαθητών να μπορέσουν, λέει, να εκδράμουν και να επισκεφθούν τα χειμερινά κέντρα διακοπών....
Ή εγώ έχω παντελώς λευκό μυαλό και δεν έχω καταλάβει ότι όλοι οι γονείς των 400 μαθητών μου είναι εργαζόμενοι και κανένας άνεργος, ότι έχουν οι περισσότεροι τη δυνατότητα χειμερινών διακοπών, ότι δεν έχουμε παιδιά στο Σχολείο μας που στερούνται στοιχειώδη, ότι θα δώσουν άδεια στους «εργαζόμενους» γονείς οι φορείς της εργασίας τους για να πάρουν τα παιδιά και να πάνε διακοπές ή τελικά αυτοί που τα σκέφτονται αυτά, ειλικρινά έχουν λευκή συνείδηση και κατάλευκο φιλότιμο.
Κι ύστερα, οι άλλοι οι εργαζόμενοι, πλην των δασκάλων και των καθηγητών, στον δημόσιο και ειδικότερα στον ιδιωτικό τομέα, δεν έχουν ψυχή;
Σαν δεν ντρεπόμαστε! Τρεις φορές σαν δεν ντρεπόμαστε! Πέρα από τα οικονομίστικα, τα συντεχνιακά και προ πάντων τα προεκλογικά παιχνίδια, πώς μπορεί να δικαιολογηθεί παιδαγωγικά το κλείσιμο των Σχολείων για τέτοιο λόγο; Γιατί , ό,τι αφορά στο Σχολείο, πρέπει να αποφασίζεται μόνο και μόνο με ένα κριτήριο, το συμφέρον και το καλό των παιδιών και τίποτα άλλο! Στη σκέψη αυτή για το κλείσιμο των σχολείων αυτή την περίοδο, πού μπορεί να διακρίνει κανείς ωφέλεια για τα παιδιά; Υπάρχουν τόσες άλλες παιδαγωγικότατες λύσεις (για παράδειγμα, επιδοτούμενες, παρακαλώ, σχολικές εκδρομές, τώρα το χειμώνα, σε χώρους εγνωσμένης παιδαγωγικής αξίας, ιστορικούς κλπ, με αυστηρά τηρούμενο παιδαγωγικό πρόγραμμα και όχι βέβαια μπουζοκοπρόγραμμα…). Στη λεγόμενη «Λευκή Εβδομάδα» αμφιβάλλει κανείς ότι το 80% του μαθητόκοσμου θα είναι στα σπίτια και έξω από τα σπίτια; Μην κρυβόμαστε.
Τουλάχιστον η ελαχιστότητά μου, επειδή με αυταπάρνηση υπηρετώ τα παιδιά κοντά στα 32 χρόνια, θέλω, περισσότερο τώρα, που τελειώνουν τα χρόνια μαζί τους, όταν μιλάω γι΄ αυτά και τους γονείς του, να μην κοροϊδεύω.
Κι αυτό μου αρκεί.
Ευθύμιος Πριόβολος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :