Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΣΠΑΝΙΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ.

 Ένας αναλυτικότατος Εγγλέζικος στρατιωτικός χάρτης της περιοχής μας κυκλοφόρησε πρόσφατα στο διαδίκτυo από έρευνα του καθηγητή Μ.Ε. συμπατριώτη μας Αλέξη Κατεφίδη. O χάρτης εντοπίσθηκε στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Mac Master που εδρεύει στο Χάμιλτον του Καναδά. O χάρτης είναι του 1944 και με κλίμακα 1:100000. Είναι δε τόσο αναλυτικός (μας είχαν καταγράψει για τα καλά οι φίλοι μας οι Άγγλοι) που περιέχει ακόμα και τοπωνύμια της περιοχής μας όπως Καμάρια, Χέλοβα, πονηρός, παλιοζεύγαρο, Χαμολεύκια κλπ. Ευκαιρία λοιπόν να δούνε και οι νεότεροι που δεν ξέρουν, που βρίσκονται αυτές οι περιοχές του χωριού μας, που και σήμερα έτσι ονομάζονται.
(Πατήστε πάνω στο χάρτη για μεγέθυνση).
Κώστας Μπούτιβας.

3 σχόλια :

Ευθύμιος Πριόβολος είπε...

Μόνο, για να μην μπερδευτούν οι φίλοι αναγνώστες, τον αϊ-Λια τον σημειώνουν ως "άγιο Γεώργιο", προφανώς κατά την λαθεμένη - ποιος ξέρει γιατί - αντίληψη που επικρατούσε και εν μέρει επικρατεί στο Αγγελόκαστρο.

Κώστας Μπούτιβας. είπε...

Έχεις δίκιο φίλε, δεν το είχα προσέξει αυτό, δεν υπάρχει πουθενά εκεί Αι Γιώργης. Δεν θα το είχαν μεταφέρει σωστά τα τσιράκια τους τότε, που προφανώς δεν θα είχανε κάποια σχέση μ’ εκείνη την περιοχή.

Ευθύμιος Πριόβολος είπε...

Μάλλον σε παραπληροφόρηση οφείλεται. Εδώ, πέρα από την τοπική ονοματοδοσία, αναφέρεται επίσημα ως "αϊ-Λιας" από το 1770 και στην Ιστορία του Ελληνικού Εθνους, στην εξιστόρηση της ομώνυμης μάχης, που έπεσαν οι Αγγελοκαστρίτες με τον Γουλιμή και οι Γριβαίοι.