Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014

ΣΩΣΤΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ.

Κομοτηνή 1978. Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου κάτω από άθλιες καιρικές συνθήκες.
Αύριο είναι πάλι η μεγάλη εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου και δεν άκουσα τίποτα φέτος αν έχει βρεθεί ο χορηγός να λύσει το πρόβλημα με τα…ρεζερβουάρ των τανκ, και να καλύψει τα έξοδα των καυσίμων που θα χρειαστούν προκειμένου να κάνουν στον ουρανό τα τσαλίμια τους τ’ αεροπλάνα στην καθιερωμένη παρέλαση.
 Άκουσα όμως - ξεκίνησε πάλι η γκρίνια– αν πρέπει η όχι να γίνονται οι παρελάσεις. Βγήκανε πάλι στα κανάλια, αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν είναι ανάγκη να γίνονται παρελάσεις, και οι άλλοι που λένε με στόμφο να γίνονται διότι έτσι τονίζεται το εθνικό μας φρόνημα.                             
Θα πω κι εγώ τη γνώμη μου επί του Θέματος, που έχω κάνει παρέλαση άρρωστος τέτοια μέρα με 1 βαθμό θερμοκρασία με νερόχιονο επάνω στο άρμα, κάποτε στην Κομοτηνή, και για να συμβάλω στη διαιώνιση της γκρίνιας και της διαφωνίας αυτού του τόπου.
Και μπαίνω στο ψητό: Τι λανσάρεται σε μια σημερινή παρέλαση; Ο τιμημένος φαντάρος; όχι. (καντήλια κατεβάζει για την ταλαιπωρία). Η ικανότητα των οπλιτών και αξιωματικών, (που στη παρέλαση;) σίγουρα όχι. Τα εκσυγχρονισμένα όπλα της χώρας; Αγορασμένα είναι και τα αεροπλάνα και τα «ιμιτασιόν» τα υποβρύχια και τα τανκς και τα κανόνια. Δεν κατασκευάζει τίποτα απ’αυτά τώρα η Ελλάδα. Η παρέλαση, λοιπόν, γίνεται για να δείχνουμε τι έχουμε αγοράσει, τι μας έχουν φορτώσει και υποχρεώσει να αγοράσουμε; Μήπως επιδεικνύεται η αγάπη για την πατρίδα; Από ποιόν απ’ τους επισήμους; (Γιατί μόνο αυτοί βλέπουν την παρέλαση). Δε νομίζω να υπάρχει τέτοια περίπτωση καμία. Το αποδεικνύουν εξ’άλλου κάθε μέρα με τα έργα τους.
Εγώ λοιπόν θα ήθελα να γίνεται η παρέλαση, αλλά πώς όμως! Μπροστά απ’ τις κάνες της ίλης των αρμάτων, να παρελαύνουν όλοι οι υπουργοί εθνικής άμυνας που πέρασαν απ’ αυτό το πόστο, σέρνοντας τις βαλίτσες με τις μίζες, για να τους φτύνει ο κόσμος και να τους πετροβολάει απ’ τα πεζοδρόμια. Αυτή θα ήταν σήμερα μια σωστή παρέλαση για τον τόπο και για τον κατατρεγμένο του λαό.

Μπούτιβας Κώστας –Καστρινός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :