Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ.

Το χρονογράφημα του Σαββάτου.
Ένα άγχος. Μια βιαστική συμφωνία. Μια αισιοδοξία.
Όλα ανακατεμένα και ότι θέλεις διαλέγεις. Όποιο σου πάει καλύτερα. Κι από παντού μια χαρά κι όλοι κερδισμένοι. Κάτι σαν τις φοιτητικές εκλογές ένα πράγμα που δεν χάνει κανένας. Αφού με το ζόρι κρατιόμαστε  να μη βγούμε στους δρόμους αλαλάζοντας. Επήρθε λέει αρχική συμφωνία - γέφυρα και βάλτε μπρος να βαράν οι καμπάνες, μ’ εκείνο το χαρούμενο, το πασχαλινό, το αναστάσιμο. Διότι τέλειωσαν τα βάσανά μας, κι όλα βρέθηκαν ως δια μαγείας. Καλά, τόσο εύκολη ήταν η λύση; Και γιατί χάσαμε τόσο καιρό μέσα στη μιζέρια; Και  χαμόγελα και σιγουριές κι ελπίδες, ότι όλα τελειώνουν. 
Το τι τελειώνει, άστο. Έχουμε διαφορετικές απόψεις περί του τελειώματος. Ο καθένας βλέπει με τα δικά του ματογυάλια. Εικονική πραγματικότητα; Ο καιρός λέει θα δείξει. Άνοιξε πάντως λέει η κυβέρνηση ο δρόμος για να αποκτήσουν ομαλή ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες, (πάλι μπροστά μας αυτές), και να περάσει η ανάπτυξη που οσονούπω ξεκίνησε να ’ρχεται. Μα πώς τα πετάνε έτσι; Για να δούνε το μάτι να αλληθωρίζει; Να έχουμε εγκεφαλικά έτσι ξαφνικά και αναπάντεχα;  Διότι σου λένε τώρα οι «Ντάισελμπλουμδες» αφού έχετε μεγάλη απόσταση από τις αναπτυγμένες χώρες, έχετε και προοπτικές για ανάπτυξη. Για φαντάσου ρε παιδί μου! Τι σκέψη κι αυτή! Πώς δεν το σκέφτηκε νωρίτερα κάποιος από εμάς;  Όλα από τους ξένους τα περιμένουμε; Έτσι είναι, δίκιο έχουν και εμείς τους είχαμε παρεξηγήσει! 
Υπάρχει όμως κι εκείνο το μεγάλο το αλλά. Η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει μια λίστα από μεταρρυθμιστικά μέτρα, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, ως το βράδυ της καθαροδευτέρας. Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στην γραφειοκρατία, στους τομείς ενέργειας, σ
τις αποκρατικοποιήσεις, στο φορολογικό, στο συνταξιοδοτικό… Αυτά σε γενικές γραμμές.
Θα πρέπει δηλαδή οι δικοί μας μεγαλοσχήμονες ν’ αφήσουν τα καρναβαλίστικα εν μέσω καρναβαλιού, να σηκώσουν μανίκια και να κάτσουν να δουλέψουν σοβαρά. Κι  όχι «μπαγαποντιές»  και βρομιές πάλι για εσωτερική κατανάλωση.
Πάντως οι αγορές λέει και τα χρηματιστήρια κάνουν πάρτι λόγω της αισιοδοξίας. Αλλά αυτοί μόνοι τους τρώνε και πίνουν και τους πάντες φοβερίζουν.
Εμείς άσε. Εμείς πάλι χαλβά, και όσπρια, στη γέφυρα του Γιουρογκρούπ.
Μπούτιβας Κώστας – Καστρινός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :