Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

Το χρονογράφημα του Σαββάτου.
Σκουπίδια γύρω μας. Παντού σκουπίδια. Όλη η χώρα σήμερα μια ατέλειωτη και βρομερή χωματερή. Οι πόρνες οι αναρχικοί οι λαθρομετανάστες οι άστεγοι οι κάθε είδους παραμβατικοί, για την «ιλουστρασιόν» κοινωνία και το κράτος είναι οι άνθρωποι σκουπίδια που πρέπει με σχέδια που έχουν και αρχαιοπρεπή ονόματα και με καινούργιου είδους απορριμματοφόρα – περιπολικά να μαζευτούν.
Σήμα κατατεθέν των ημερών μας και θέαμα καθημερινό του τελευταίου καιρού, άνθρωποι θηρευτές των κάδων απορριμμάτων. Όχι οι συνηθισμένοι από παλιά ρακένδυτοι ρακοσυλλέκτες, αλλά καλοντυμένοι συμπολίτες μας που ψάχνουν για φαγώσιμα – σκουπίδια. Μια εικόνα που σκάει σαν μπουνιά στη μούρη μου και με κατατρομοκρατεί για αυτά που έρχονται.
Κι έπειτα η τηλεόραση και τα προγράμματά της ο τύπος και η ενημέρωση του, κι αυτό ακόμα τώρα τελευταία το διαδίκτυο, ένα απέραντο τεράστιο σκουπιδαριό. Μία «φουλαριστή» χωματερή, που δείχνει καθαρά την περίοδο αφθονίας και υπερκαταναλωτισμού που ζήσαμε τελευταία.
Το κυριολεκτικό σκουπίδι όμως που έχει μετατρέψει ολόκληρο το περιβάλλον αυτής της χώρας σε ένα απέραντο σκουπιδαριό, είναι οι πολιτικοί διαχειριστές αυτού του τόπου. Αυτοί που εμπορεύονται ελπίδες, μέσα από κόμματα κάδους απορριμμάτων που πάντα απέπνεαν βρόμα και δυσωδία. Ετούτοι είναι το πραγματικό και μάλιστα μη ανακυκλώσιμο τεράστιο σκουπίδι. Ετούτοι είναι οι άρχοντες των σκουπιδιών, που κάνουν τους ανθρώπους όχι μόνο να νοιώθουν αλλά και ν’ αξίζουν σήμερα λιγότερο κι από σκουπίδια.
Ξέρω θα μου πεις να σου βρω έναν τόπο παγκοσμίως χωρίς σκουπίδια. Σίγουρα δεν υπάρχει κι αυτό είναι που με τρομοκρατεί. Γιατί εκείνοι που μιλάνε και τάζουν τέτοιους τόπους, χωρίς ανθρώπινα σκουπίδια και κάθε είδους ιδεολογικά απορρίμματα, είναι μονάχα τα «φασισταριά» και οι νοσταλγοί κάθε μορφής ολοκληρωτισμού.
Υ.Γ.  Τη φωτογραφία στη κορυφή με τον καλοντυμένο κύριο που ψάχνει στα σκουπίδια, τη τράβηξα μια μέρα έξω από ένα εργοστάσιο στον Πειραιά κι έκατσα και την έκανα πίνακα ζωγραφικής με τον τίτλο «Σκουπιδοχλιδάτος». (τέμπερα σε γκοφρέ χαρτόνι 50Χ60) Ένας πίνακας που σηματοδοτεί επακριβώς τη μαύρη εποχή που ζούμε, και που ποιος ξέρει ακόμα που θα οδηγηθούμε.
Καστρινος.

1 σχόλιο :

ΣΩΤΗΡΗΣ (πατρα) είπε...

ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΟΣΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ..ΣΥΝΗΘΙΣΕ ΤΟ ΜΑΤΙ...ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΚΟΜΑ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ, ΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΑΚΟΜΑ , ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΑΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ... ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΛΟΙ ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΝΤΟΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ...ΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΕΧΟΥΜΕ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ( ΒΛ.ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ, ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ, Κ.Α)... Η ΜΗ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ Ή ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ... ΟΤΑΝ ΚΑΤΙ ΔΕ ΤΟ ΖΕΙΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ Ή ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ....ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΣΤΕΡΕΨΟΥΝ , ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ Η ΩΡΑ, ΤΟΤΕ ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΩΧΑΔΕΡΦΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΜΠΑΡΣΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ...ΑΛΛΩΣΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ ΤΙΠΟΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΓΩΝΕΣ...ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ...
"Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούν να λυθούν αν
μείνουμε στο ίδιο επίπεδο σκέψης που είχαμε όταν τα δημιουργήσαμε."
Albert Einstein..