Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΚΑΙΡΟΥ.

Το χρονογράφημα του Σαββάτου.
Αναμένεται επιδείνωση του καιρού με αέρηδες και βροχές διαβάζω εδώ στις ιστοσελίδες για τον καιρό. Και πράγματι έξω η ατμόσφαιρα είναι λίγο αλλαγμένη. Δεν έχει όμως εκείνο το ψιλό το κρύο τέτοιας εποχής, που σου παγώνει τη μύτη, και κάνει τα χέρια να θέλουν οπωσδήποτε τσέπη. Δεν σε περονιάζει ρε παιδί μου ο αέρας. Βέβαια σύμφωνα μ’ αυτά που διάβασες, περιμένεις από στιγμή - στιγμή να δεις «καρεκλοπόδαρα» να χορεύουν στον ουρανό.
Γύριζα τώρα απ’ το καφενείο, και χάζευα τον ουρανό περιμένοντας να δω τις χοντρές ψιχάλες να πέφτουν. Αντί γι’αυτό όμως, άρχισε να πέφτει ένα κακομοιριασμένο ψιλόβροχο, βρώμικο, ελεεινό και τρισάθλιο σαν λάσπη ένα πράμα. Στη βόρεια Ελλάδα λέει η τηλεόραση, άρχισε να στρώνει χιόνι κανονικά. Σε μας εδώ, «τσίμπλα» βροχή, ούτε να μας φτύσει δεν καταδέχεται ο Θεός. Οι δρόμοι καλύφτηκαν από μια παγωμένη γλίτσα, ίσα - ίσα να πάμε να τσακιστούμε δηλαδή. Κι ούτε που αναμένεται δηλαδή τιποτ’ άλλο, το είπε και η Σούζη στο Σκαι που ξέρει καλλίτερα. Και μετά φωνάζουν και οι Βόρειοι ότι όλα τα καλά στην Αθήνα συμβαίνουν. Τι λέτε ρε γκαρτάσια. Δεν μας παρατάτε λέω εγώ! Εδώ με μια ψιχάλα, εμείς πνιγόμαστε!
Ξαναδιαβάζω τα δελτία καιρού. Η μισή Ελλάδα λέει υπό βροχή. Αλλά να μην ανησυχούμε λέει, ειδικά εδώ στην πρωτεύουσα, τα Χριστούγεννα θα χουμε καλό καιρό. Πότε έγινε κάτι σωστά σε τούτο τον τόπο για να γίνει τώρα; Το πολύ - πολύ να χιονίσει το Μάη. Όλα ανάποδα πάνε σε τούτη τη χώρα. Βγαίνω στο μπαλκόνι ν’ απολαύσω λίγο αυτή τη σιγανή βροχή, αγνοώ τη βρόμικη ψιχάλα, και φαντάζομαι λευκές νιφάδες να προσγειώνονται γύρω μου. Τις φαντάζομαι δηλαδή, γιατί μάλλον δεν πρόκειται να τις δω κι εφέτος. Το μόνο που βλέπω, Γκρίζα πόλη, με γκρίζους ανθρώπους, καταδικασμένη να μην δει ποτέ μια άσπρη μέρα!
Κώστας Μπούτιβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :