Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Αντιπαράθεσης συνέχεια για τον οικονομικό έλεγχο στην Μητρόπολη και τη λεηλασία στο Μοναστήρι μας.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση και ο δημόσιος διάλογος σχετικά με το πόρισμα του οικονομικού ελέγχου που έγινε από επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και την «λεηλασία» του μοναστηριού του Αγγελοκάστρου. Τι λένε οι δύο πλευρές μετά την παραπομπή της υπόθεσης στον εισαγγελέα; Στην επιστολή του πληρεξούσιου δικηγόρου των «Μαχόμενων Χριστιανών» κ. Ανδρέα Τσώκου σχετικά με το περιεχόμενο του πορίσματος απάντησε η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και τώρα ο κ. Τσώκος ανταπαντά στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 16/06/2017 ως εξείς:
Κύριε Διευθυντά,
Πάλιν Ηρωδιάς μαίνεται… Αγαπητοί εμπνευστές της απάντησης στο σχόλιο μου ( Δελτίο Τύπου της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας), Μη μονοπωλείτε εντέχνως το ενδιαφέρον για την Eκκλησία του Χριστού! Είμαστε όλοι, όσοι ομολογούμε τον Ιησού Χριστό, εσταυρωμένο και Αναστημένο, μέλη του Σώματός του, της Αγίας Εκκλησίας! Δεν εκπροσωπούμε τον εαυτό μας! Που βρήκατε αυτές τις αθεολόγητες θέσεις; Και ύστερα, δεν είναι λαϊκό δικαστήριο η έκφραση γνώμης! Σε δημοκρατία ζείτε! Και για το άλλο, το σημαντικό, κατήγοροι ή συνήγοροι στη ζωή και την πολιτεία του καθενός μας είναι οι ίδιες οι πράξεις μας!
Τι περιμένατε; Να μην απαντήσει, να μην σχολιάσει κανένας θνητός τα λεγόμενά σας; Ενδιαφέρουσα αντίληψη έχετε για τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων και κυρίως για τα απλά μέλη της Εκκλησίας, τους λαϊκούς! Αλήθεια, που ακούστηκε ότι ένα Δελτίο Τύπου σέβεται την Ελληνική Δικαιοσύνη και η απάντηση σε αυτό δεν σέβεται την Ελληνική Δικαιοσύνη; Παίζετε με τις λέξεις ή θεωρείτε ηλίθιους τους αναγνώστες; Ανησυχείτε ότι τα σχόλιά μας στο Δελτίο Τύπου θα επηρεάσουν την Ελληνική Δικαιοσύνη; Πιστεύετε ότι η απόδοση δικαίου στηρίζεται σε σχόλια ή οι δικαστικοί λειτουργοί είναι τόσο ευεπίφοροι και ευμετάβολοι, ώστε να επηρεάζονται και να διαμορφώνουν άποψη και κρίση από σχόλια; Αν ναι, μήπως πρέπει να ξανασκεφτείτε την άποψή σας; Μάλλον η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος και μάλιστα με τον επιβαρυντικό Ν. 1608/1953 περί καταχραστών του Δημοσίου, σας παρασύρει ανεπίτρεπτα και επικίνδυνα σε θεσμικά ατοπήματα! Ίσως να μη γνωρίζετε ότι οι δικηγόροι χαρακτηρίζονται ως συμπράττοντες λειτουργοί της δικαιοσύνης (ν.δ. 3026/1954), που αγωνίζονται για την καλή λειτουργία, την εξύψωση του κύρους και του γοήτρου της δικαιοσύνης και παρέχουν ουσιαστική βοήθεια στους λειτουργούς της, για να ανταπεξέρχονται στο δύσκολο και βαρύ έργο τους. Μήπως, λοιπόν, εσείς προσβάλλετε τον θεσμό και τους εκπροσώπους της δικαιοσύνης, α) όταν γράφετε ότι δεν αφήνεται απερίσπαστη η δικαιοσύνη να υλοποιήσει το έργο της; Με βάση ποια στοιχεία και με ποιο αίσθημα ευθύνης το αναφέρετε αυτό; β) όταν γράφετε για τις εκπλήξεις που επιφυλάσσονται στο ακροατήριο, ενώ η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάκρισης; γ) όταν απαξιώνετε και συκοφαντείτε έναν ηθικό, χωρίς σπίλο ή ρυτίδα, συλλειτουργό της δικαιοσύνης, όπως χαρακτηρίζουν την ταπεινότητά μου αξιόλογες και υψηλά ιστάμενες προσωπικότητες, αφού έχουν διαπιστώσει ότι ενεργώ πάντα με υψηλό αίσθημα ευθύνης; Τι διαφορετικό ή τι μεμπτό έπραξα στη συγκεκριμένη υπόθεση;
Και στη συνέχεια θέτω τα ερωτήματα που, φυσικά και αβίαστα, δημιουργούνται στον καθένα για την υπόθεση αυτή: α) αφού γνώριζε η Μητρόπολη το περιεχόμενο του πορίσματος, γιατί δεν το προσέβαλλε; β) γιατί ο ίδιος ο Μητροπολίτης, όπως ισχυρίζεται και διαδίδει το περιβάλλον του ότι δεν φέρει ευθύνη για τα καταγγελλόμενα, δεν έχει μηνύσει ή δεν απέλυσε έστω και έναν υπεύθυνο; Ερωτώ, γιατί οι ελεγκτές στις εκθέσεις τους γράφουν για κοινή ευθύνη και συγκοινωνούντα δοχεία. γ) Από ποιο σημείο της δικής μου επιστολής προκύπτει ίχνος αναφοράς για δήθεν συνειδητή αμφιβολία της εντιμότητας, της ηθικής ακεραιότητας και της πνευματικής επάρκειας του Μητροπολίτου ή των κληρικών συνεργατών του, όπως χαλκευμένα αναγράφεται στη σχετική ανακοίνωση; Αλλά μια και προκαλείτε εσείς τα γεγονότα, για την ιστορία και την ενημέρωση των πιστών, θέτω και το άλλο, το όχι άσχετο, ερώτημα: Αλήθεια, υφίσταται ακόμη η δράκα των πέντε γνωστών ανθρώπων, οι «Μαχόμενοι Χριστιανοί», όπως την ονόμασαν το 2002 ο τότε απλός ιεροκήρυκας και νυν Μητροπολίτης και η γνωστή ομάδα του, οι οποίοι συγκεντρώνονταν στην οικία του, στο Αγρίνιο, και έστελναν στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, στον τοπικό και Αθηναϊκό τύπο (και όχι μόνο), δυσφημιστικά κείμενα και λίβελους, σπιλώνοντας και διασύροντας τον πραγματικά Άγιο Μακαριστό Μητροπολίτη μας Θεόκλητο (και πρόσωπα του περιβάλλοντός του), ζητώντας την απομάκρυνσή του, που ήταν ο πρώτος στόχος τους, πράγμα που πέτυχαν, και κατορθώνοντας το δεύτερο στόχο τους, που ήταν η εκλογή του τότε ιεροκήρυκα της Ι. Μ. Αιτωλ/νίας σε Μητροπολίτη; Και σε σχέση με τη δράση αυτή μήπως είναι ψέμα η επιστολή του ιδίου ιεροκήρυκα τότε, σε όλους τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος με την υπόδειξη σε αυτούς να τον εκλέξουν Μητροπολίτη μόνο στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλ/νίας; Η κίνηση αυτή δείχνει σεβασμό στην Ιεραρχία και στο Άγιο Πνεύμα, που επικαλούνται οι Ιεράρχες κατά τη Σύνοδό τους για την εκλογή κάποιου επισκόπου; Αναφέρω τη σοβαρή αυτή παράμετρο, μήπως και ασχοληθεί η Ιεραρχία με τα παραπάνω συμβάντα σε βάρος του μακαριστού επισκόπου μας κυρού Θεοκλήτου, έστω και μετά την κοίμησή του, και ερευνήσει, με βάση τις πλήρεις αποδείξεις που υπάρχουν, αν τελέστηκε το εκκλησιαστικό αδίκημα της «τηρείας», προκειμένου να επιβληθούν οι προς τούτο ποινές που προβλέπει το Πηδάλιο. δ) Τέλος, ας απαντήσει κάποιος πώς και από ποιους αξιοποιήθηκαν τα ελλείμματα που καταλογίζουν οι ελεγκτές; Θα περιμένουμε απάντηση και παραστατικά όπως κάνουν όλες οι Μητροπόλεις. Ειλικρινά, πολύ θα θέλαμε να υπάρξει δικαιολόγηση του ελλείμματος. Θα χαρούμε όμως περισσότερο αν οι εμπλεκόμενοι παρουσιάσουν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και ανακριτή, αντίγραφα των Ε9 (τα περιουσιακά τους στοιχεία) και αντίγραφα των τραπεζικών λογαριασμών τους.
Κύριοι, δεν είναι εντυπωσιασμός οι ταμειακές αποκλίσεις, οι έκνομες ενέργειες, οι αλλότριες χρήσεις του χρήματος, όπως οι ίδιοι οι οικονομικοί ελεγκτές καταγράφουν και υπογράφουν! Τα γεγονότα και οι διαπιστώσεις, άγιοι πατέρες, δεν προσβάλουν τη δικαιοσύνη! Τη δικαιοσύνη την προσβάλουν περισσότερο όσοι τάχθηκαν να την υπηρετούν θείω δικαίω και εντέλλονται από τον Νομοδότη και Δίκαιο Θεό να τη διδάσκουν, λόγω και έργω, στους ενοικούντες επί της γης!
Εντύπωση προκαλεί, ότι, στο ίδιο κείμενό σας, πιο κάτω, επανέρχεστε πάλι στην Ελληνική Δικαιοσύνη! Ότι τάχα τα ευπρεπή σχόλιά μου προσβάλλουν τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς, τάχα ότι επιχειρούμε να προϊδεάσουμε τη δικαιοσύνη και τους δικαστικούς λειτουργούς και να προκαταβάλλουμε το τελικό αποτέλεσμα! Την απάντηση γι αυτά σας την έδωσα πιο πάνω! Όμως, γιατί αυτή η εμμονή; Είναι καταφανέστατο ότι το κάνετε για εντυπωσιασμό, για τους αδαείς, – το γνωρίζετε πολύ καλά! Θέλετε να δημιουργήσετε την εικόνα του θύματος, του συκοφαντημένου, του αδικημένου! Ασφαλώς γνωρίζετε ότι η δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της αποφασίζουν με τα γεγονότα! Αλίμονο αν συνέβαινε διαφορετικά! Ίσως εσείς να πιστεύετε διαφορετικά και μάλλον προς τούτο κάνετε τον αγώνα σας!
Συνακόλουθα, χάνετε την ψυχραιμία σας! Ασχολήθηκε η Δικαιοσύνη μαζί σας και γράφετε πως εγώ αισθάνομαι την ανάγκη να απολογηθώ; Ήμαρτον Θεέ μου! Ειλικρινά, η φράση «συνειδησιακή κρίση ή γλώσσα λανθάνουσα», που με περισσή επίδειξη γραφής παραθέτετε, σας εκφράζει απόλυτα!
Και βέβαια το λόγο θα έχει ο φυσικός μας δικαστής! Όσο για το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης, να σας ρωτήσω: Γιατί το επικαλείσθε; Μήπως, τώρα, χρειάζεστε την προβολή του; Γιατί, άλλο το ένα και άλλο το άλλο! Η Εκκλησία δεν είναι σωματείο ιδιοκτησίας μιας ομάδας. Είναι κιβωτός και ιατρείο ψυχών! Αυτή είναι η αποστολή της! Η φιλανθρωπία είναι στους σκοπούς της και άρα υποχρέωσή της, γι’ αυτό και δεν πρέπει κανείς να την επικαλείται καθ’ όσον η εκτέλεσή της είναι αυτονόητη. Στο κάτω - κάτω, στην οικονομική κρίση της πατρίδας μας, τώρα τελευταία αρκετοί φροντίζουν να μαθαίνει η αριστερά τους τι ποιεί η δεξιά τους! Μη συγκαταλέγεστε σε αυτούς. Δεν πρέπει! Εύχομαι η κρίση της πατρίδας μας να είναι μόνο οικονομική!!!
Με τιμή «Μαχόμενοι Χριστιανοί»
Ο πληρεξούσιος Δικηγόρος Ανδρέας Τσώκος
Βασ. Κωνσταντίνου 16 Αθήνα 11635

Δεν υπάρχουν σχόλια :