Τρίτη 4 Απριλίου 2017

ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.

Εκεί που λες πως όλα έχουν γραφεί και ειπωθεί σε ότι έχει σχέση με τη Βίβλο, και μάλιστα όλα τα βρήκαμε γραμμένα εδώ κι αιώνες, και σχεδόν τα βρήκαμε έτοιμα στο πιάτο, έρχεται ο Αγγελοκαστρίτης συγγραφέας Ευθύμιος Πριόβολος, να βάλει αμφισβήτηση σ’ αυτό το θεώρημα. Και να μας πει με το νέο του πόνημα, το καινούργιο του βιβλίο « ἐσύ, ποὺ σ΄ἀγάπησε ἡ ψυχή μου Ἆσμα Ἀσμάτων εἰσαγωγή, ἀπόδοση, σχόλια », ἀπ’ τις ἐκδόσεις «Παράγραφος», ότι εκεί κάπου στο περιθώριο, υπάρχει άδειος χώρος να αφήσουμε ένα ακόμη χνάρι σκέψης και δημιουργίας.
Κι όπως μας λέει ο ίδιος ο συγγραφέας, Πρόκειται για ἕνα ταξίδι στην ἠχώ, τό γλυκασμό και την ἀγάπη δύο ἐρωτευμένων ψυχῶν, ὅπως καταγράφτηκαν σε αὐτο το ἐρωτικό εἰλητάριο, το «Ἆσμα Ἀσμάτων», μαζί μέ τή βαθύτερη ἔννοια και σημασία πού διεῖδαν στὸ βιβλικό κείμενο παλιοί και νεότεροι ἑρμηνευτές. Στην εἰσαγωγή ἐνημερώνεται ὁ ἀναγνώστης για την ὀνομασία, τον συγγραφέα, την ἐποχη τῆς σύνθεσης, το περιεχόμενο, τη δομή, το λογοτεχνικὸ εἶδος, τις διαφορετικες ἑρμηνεῖες, τη γενικότερη ἀπήχηση πού εἶχε διαχρονικά το «Ἆσμα» καθως και για τις μεταφράσεις και ἄλλες μεταγραφές του. Στὴ συνέχεια ἀποδίδεται το πρωτότυπο στην νεοελληνική γλώσσα με πληροφορίες και σχόλια. Και στον επίλογο παρατίθενται σκέψεις για την ἀνάγνωση τοῦ ὑπέροχου αὐτοῦ ποιήματος και για τα μηνύματα πού σκορπᾶ.
Καλοτάξιδο να είναι κι αυτό παλιόφιλε, και να’χει επιτυχία όπως όλα σου τα βιβλία. Περισσότερα γιά τό βιβλίο καί τή διάθεσή του στόν συγγραφέα.
Κώστας Μπούτιβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :