Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΑΧΕΛΩΟΥ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟΥ. Η αξιοποίηση των ταλέντων του ΑΧΕΛΩΟΥ.

Πόσες φορές δεν ακούστηκε κάτω στην Κακαβαριά από ειδικούς και μη να λένε με στόμφο ότι «υπάρχουν πολλά ταλέντα στην περιοχή αλλά δεν αξιοποιούνται», ή ότι « ο μικρός είναι παικταράς που βγάζει μάτια » και άλλα τέτοια; Πολλές φορές. Είναι έτσι όμως τα πράγματα;
Για τον κάθε πιτσιρικά που ξεκινάει το λαοφιλές άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο η επιτυχία του -πόσο καλά μπορεί να παίξει δηλαδή, και πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει-εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Και όπως γνωρίζουμε όσοι από μικροί ασχοληθήκαμε με το «τόπι» το οικοδόμημα του τοπικού ποδοσφαίρου στηρίζεται σε 3 κολώνες: Τους γονείς, τους παράγοντες και κυρίως τον προπονητή. Αν λείπει κάποια από τις τρείς αυτές λειτουργίες, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για αθλητή που μπορεί να φτάσει σε κάποιο επίπεδο.
Κύριος παράγοντας λοιπόν η προσωπικότητα του προπονητή που πρέπει να έχει πάρα πολλά στοιχεία γιατί καλείται να επιτελέσει ένα δύσκολο κι εξαιρετικά περίπλοκο έργο.
Και το ρολό αυτό φέτος έπειτα από μερικά χρόνια έρχεται να παίξει στις Ακαδημίες του ΑΧΕΛΩΟΥ Αγγελοκάστρου ο εξαίρετος συγχωριανός μας γυμναστής ο Νίκος ο Σαράντης.
Σίγουρα ο στόχος σε μια ακαδημία ποδοσφαίρου-εκτός λίγων εξαιρέσεων επαγγελματικών ομάδων-είναι ή πρέπει να είναι η άθληση κι η χαρά των παιδιών σε συνδυασμό με την εκμάθηση των βασικών αρχών του ποδοσφαίρου. Παράλληλα όμως είναι κι όσο γίνεται καλύτερη αξιοποίηση κι ανάπτυξη των παιδιών που θεωρούνται ή είναι «ταλέντα».
Εκτός όμως όλων αυτών, εδώ έρχομαι εγώ και βάζω κι ένα ακόμα μεγάλο θέμα. Προπονώντας τα παιδιά για να γίνουν ποδοσφαιριστές πρέπει να εκπαιδεύονται ώστε να γίνουν αρχικά καλοί άνθρωποι και φίλαθλοι καλοί. Μαθαίνοντας το παιγνίδι μέσα πάντα από το «ευ αγωνίζεσθαι» μαθαίνουν να σέβονται τον αντίπαλο, να εκτιμούν την ήττα όσο και τη νίκη και να δίνουν το παράδειγμα και όταν είναι μικρά, αλλά κυρίως όταν ενηλικιωθούν για να εξαλειφθούν επιτέλους τα φαινόμενα βίας που λαμβάνουν χώρα στο χώρο του ποδοσφαίρου-σε όλα τα επίπεδα.
Ένα είναι σίγουρο, ότι τα παιδιά που θα περάσουν από τις νέες Ακαδημίες του ΑΧΕΛΩΟΥ μπορεί και κανένα να μη γίνει ποδοσφαιριστής υψηλού επιπέδου, όλα σίγουρα όμως τούτα τα παιδιά μπορούν να γίνουν καλοί και γνήσιοι φίλαθλοι. Ας μην αφήσουμε λοιπόν να πάει χαμένη κι ετούτη η ευκαιρία για τον τόπο μας.
Κώστας Μπούτιβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :