Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

Aχελώος και παγκόσμια ημέρα νερού


Με αφορμή τον εορτασμό (Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008) της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού η εφημερίδα «City Press» και με τίτλο «Αχελωος: το ποταμι των υποσχεσεων» φιλοξενεί έρευνα του δημοσιογράφου Σπύρου Χριστόπουλου για την εκτροπή του Αχελώου. Στην έρευνα υπάρχει, για το θέμα, συνέντευξη του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου το κείμενο της οποίας έχει ως έξης:

«Η πρόβλεψη του κ. Σουφλιά ότι το έργο θα είναι έτοιμο τα επόμενα 3 με 4 χρόνια πρέπει να μας προβληματίσει γιατί προδικάζει των απόφαση του ΣτΕ, την οποία και αναμένουμε» λέει ο κ. Θύμιος Σώκος, Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η εκτροπή είναι έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος, της φύσης και της εθνικής οικονομίας. «ο Αχελώος έχει ήδη εκτραπεί μερικώς προς τη Θεσσαλία με το φράγμα του Πλαστήρα το οποίο είναι νερά παραποτάμων του Αχελώου, κυρίως του Μέγδοβα. Στον Αχελώο υπάρχουν τρία υδροηλεκτρικά έργα, των Κρεμαστών, του Καστρακίου και του Στράτου, τα οποία εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ με αλόγιστο τρόπο, όπως φάνηκε τις τελευταίες ημέρες. Η δημιουργία των τριών αυτών φραγμάτων έχει ήδη δημιουργήσει ένα μεγάλο πρόβλημα στο δέλτα του Αχελώου σε ότι έχει να κάνει με τις φερτές ύλες που ήταν ο ζωογόνος παράγοντας για τη διατήρηση του οικοσυστήματος και της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Αν λείψει και το 35% των νερών του Αχελώου για την εκτροπή στη Θεσσαλία, όπως μελετάται, οδηγούμαστε σε μια τεράστια καταστροφή μια πλήρη διαταραχή της ισορροπίας στο Δέλτα του Αχελώου και σε όλο το υδραυλικό σύστημα της Αιτωλοακαρνανίας. Το σύστημα αυτό, με τον Αχελώο, τις λίμνες Τριχωνίδα, Λυσιμαχίας και Οζερό, αλληλοεπηρεάζεται. Όταν λείψουν αυτά τα νερά, τότε το σύστημα θα καταρρεύσει» επισημαίνει ο κ. Σώκος, επικαλούμενος στοιχεία από επιστημονικές μελέτες και μετρήσεις.

Τις ανησυχίες αυτές συμμερίζονται και περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες κάνουν λόγο για καταστροφή, λόγω των έργων του οικοσυστήματος της νότιας Πίνδου, για σημαντικό επηρεασμό των υγροτόπων της Αιτωλοακαρνανίας με τη μετανάστευση ή την εξαφάνιση ειδών και για υποβάθμιση της κοίτης του ποταμού, μέρους της οποίας ανήκει στο πρόγραμμα NATURA. «Η εκτροπή δεν αποτελεί παρά μανία ορισμένων πολιτικών καθαρά για μικροπολιτικούς σκοπούς. Τα λεγόμενα περί ερημοποίησης της θεσσαλικής πεδιάδας είναι αστεία πράγματα. Η θεσσαλική πεδιάδα έχει νερά, αλλά τα διαχειρίζεται κάκιστα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει τον χειμώνα και αν ξεραίνεται το καλοκαίρι» τονίζει ο κ. Σώκος, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχου μεγέθους έργα έχουν πλέον εγκαταλειφθεί (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ποταμός «Έβρο» στην Ισπανία) και ότι υπάρχουν οικολογικές λύσεις με τις οποίες να μην χρειάζεται να καταστραφεί μια περιοχή για να σωθεί μια άλλη.

Ηλίας Π. Κοτούμπας

Δεν υπάρχουν σχόλια :