Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Εντυπωσιακή η ιστορική εκδήλωση «200 χρόνια Λευτεριάς, στο Κάστρο των Αγγέλων» στο Αγγελόκαστρο.

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Διεθνής Αδελφότητα Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων Μεσολογγίου, η Εφορία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και  Λευκάδας, ο Δήμος Αγρινίου και η Κοινότητα Αγγελοκάστρου, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, στο Βυζαντινό Κάστρο του Αγγελοκάστρου, στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, με θέμα: 200 χρόνια Λευτεριάς, στο Κάστρο των Αγγέλων

Η σχετική ενημέρωση των διοργανωτών τονίζει:

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στον εμπνευστή και γενικό συντονιστή της διοργάνωσης της εκδήλωσης, μέλος της Διεθνούς  Αδελφότητας  Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων Μεσολογγίου, Ιωάννη Μήλα καθώς και στο συντονιστή εκπαιδευτικό Θεόδωρο Τσιλίκα.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν:

·         Η Δρ. Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος.

·         Ο Ευθύμιος Αδάμης, Φιλόλογος – Αρχαιολόγος και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλ/νίας.

·         Ο Αιδεσιμολογιότατος π. Δημήτριος Πατσιαλός.

·         Ο Γιάννης Μακρής, Πρόεδρος της Αδελφότητας των Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων Μεσολογγίου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Αγρίνιου Γεώργιος Παπαναστασίου,  ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγγελοκάστρου  Παναγιώτης Κοτούμπας, η Γενική  Γραμματέας της Διεθνούς Αδελφότητας  Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων Μεσολογγίου  Μαρίνα Κασσαβέτη, ως εκπρόσωπος της Βουλής ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής  Ελλάδας  Νεκτάριος Φαρμάκης , ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης και η Αντιδήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Μέμη Γούργαρη – Θεοδωράκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Θανάσης Μαυρομμάτης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου Μαρία Παπαγεωργίου, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Παιδείας του Δήμου Αγρινίου Χρήστος Ζαρκαβέλης, ο Αντιδήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Χρήστος Μασαούτης, ο Αιδεσιμότατος π. Γεώργιος Λαζούρας, εφημέριος της ενορίας Αγγελοκάστρου, εκ μέρους της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγγελοκάστρου παρευρέθηκε η μοναχή αδελφή Θεοφάνη, οι περιφερειακοί Σύμβουλοι Απόστολος Κατσιφάρας, τέως  Περιφερειάρχης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ο Γεώργιος Κοντογιάννης βοηθός Περιφερειάρχη,  ο Γιάννης Λύτρας,  τέως Αντιπερειφερειάρχης Υποδομών, η  Κωνσταντίνα Κατσαρή πρώην Αντιδήμαρχος Αγρινίου, οι Δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αγρινίου  Χριστίνα Σταρακά επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ο Παναγιώτης Γιαννιώτης, ο  Παναγιώτης Καψάλης, ο Θεοδωρόπουλος Νίκος,  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου Δημήτριος Τζιώλης, ο Διοικητής ΑΣ Γαβαλούς Υ/Α Παναγιώτης Μακρυγιάννης, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γεώργιος Σωτηρακόπουλος, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Όλγα Δασκαλή, ο Προέδρος της  Κοινότητας Καλυβίων Δημήτρης Αναστασίου, ο Αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινότητος Αγγελοκάστρου Κωνσταντίνος Κάππας, ο Αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινότητος Αγ. Κωνσταντίνου Γεώργιος Σταύρου, η Πρόεδρος του Εργαστηρίου Παναγία Ελεούσα Διονυσία Σαμαντά, η υπεύθυνη της Ακτίνας Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου Βούλα Αρτίκου – Γουργολίτσα,  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πανηγυριστών «Ο Άη-Συμιός»  Συμεών Βίλιος, η Πολιτευτής Γεωργία Μπόκα καθώς και  πλήθος Προέδρων και Εκπροσώπων Συλλόγων και Φορέων της  ευρύτερης περιοχής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αναπαράσταση της Μάχης της Νήσου Λάμπρας, που έλαβε χώρα στον ποταμό Δίμηκο Αγγελοκάστρου, με ταυτόχρονη παρουσίαση και περιγραφή της από τον πρόεδρο της Διεθνούς Αδελφότητας Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων Μεσολογγίου Γιάννη Μακρή, την οποία οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν από το ύψωμα του Βυζαντινού Κάστρου.

Στην εκδήλωση ξεδιπλώθηκε η ιστορία που συνέδεσε τον τόπο και τους ανθρώπους του με τους αγώνες, δόθηκε η δυνατότητα στους επισκέπτες να μάθουν πολλά ιστορικά γεγονότα της εποχής, να γνωρίσουν τη μεγάλη συμμετοχή του Αγγελοκάστρου και της ευρύτερης περιοχής στην Επανάσταση του ΄21 και να θαυμάσουν από το υπέροχο σημείο διεξαγωγής της εκδήλωσης την εκπληκτική θέα στον κάμπο του Αχελώου.

Ταυτόχρονα, από όλους τους παρευρισκομένους έγινε αντιληπτή η αναγκαιότητα άμεσης αξιοποίησης του ιδιαίτερου σημείου του Βυζαντινού Κάστρου και κυρίως της ανάδειξης της τεράστιας αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας της περιοχής του Αγγελοκάστρου, μέσω της διενέργειας σύγχρονης αρχαιολογικής έρευνας και ανασκαφής, για την εκ νέου αποκάλυψη πολύτιμων αρχαιολογικών ευρημάτων της Αρχαίας Κωνώπης – Αρσινόης , αλλά και των Βυζαντινής περιόδου.

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται, στην Ορχήστρα Δημοτικών Τραγουδιών SibeMόρια για την ευγενική της συμμετοχή, στην Φιλόλογο Ιστορικό Δέσποινα Τσελεπίδου – Μήλα στους συντελεστές του δρώμενου: αλιείς Αγγελοκάστρου (Σ. Τσιλίκα, Σ. Σαντοριναίο, Α. Δημάκη,  Δ. Τσίντζηρα, Σ. Βασιλακόπουλο, Κ. Κολομπάτσο) στους κυνηγούς Αγγελοκάστρου (Π.Δημάκη, Ι. Δημάκη, Ε. Καραλή, Κ. Αλεξάκη, Κ. Τσικρίκα) στους Χ. Μπέτσικα, Δ. Νικολόπουλο Π. Μπούρο,  Σ. Καρβέλα , Σ. Παπαδόπουλο,  στον  Όμιλο διαφύλαξης και αναβίωσης της ιστορίας του Αιτωλικού “ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ”, στο Χορευτικό Τμήμα Γυναικών Αγγελοκάστρου, στον Θεατρολόγο Ιωάννη Ντίνο, στον Νικόλαο Σώκο, στην αρχαιολόγο Λίνα Μακραδήμα , στον αρχαιολόγο Γιώργο Σταμάτη , στους φύλακες αρχαιοτήτων της περιοχής, για την ευγενική συμμετοχή τους και στον Ιωάννη Γκιάτα για την υποστήριξη και προβολή της εκδήλωσης.

Επιπλέον, ειδική μνεία γίνεται σε όλους τους χορηγούς για την πολύτιμη στήριξή τους:

Plagton S.A, Καραλής Σωτήριος, Μήλας Τρόφιμα, Γενική Κλινική Ιπποκράτειο Ίδρυμα, Mon Ami Γουργολίτσας Α.Ε, Λιακόπουλος Πλυντήρια, Πανεμπορική Αγρινίου, Βασιλείου Τυροκομικά, KB Industries, Sheepline, Gaea, Γιαννόπουλος Υγραέριο, Πυροτεχνήματα Σαραγκανίδας, Κτελ N. Αιτωλοακαρνανίας, Κοτούμπας Η. – Μίγκου Φ. ΟΕ, Εκπαιδευτήρια Παναγιά Προυσιώτισσα, Imperial Hotel, Τεχνική Αγορά Αγρινίου, Ζολώτας Wood ,  Καρβελάς ΑΒΕΕ,  Δημάκης Λάμπρος και music life.

Χορηγός επικοινωνίας: ΑΧΕΛΩΟΣ TV

Στην προβολή της εκδήλωσης συνέβαλαν επίσης:

ΕΡΤ1, ALPHA TV, Ρ/Σ Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Ρ/Σ Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ρ/Σ Δυτικά Fm, Ρ/Σ Energy, Ρ/Σ Antenna Star, εφημερίδα Συνείδηση, εφημερίδα Αιχμή, εφημερίδα Καθημερινή, τα ενημερωτικά sites agrinionews, agriniopress, karvasaras, aggelokastronews, agriniosite, iaitoloakarnania, agrinioculture, aitoloakarnaniabest, eleftherifoni, messolonghinews, patrasnews, ellas2, thermonews, taxidromos, emaistros, xiromeronews, newsnow, lefkadaonline, agrinio24, onairnews, kalyvia, panaitolionews, agriniovoice, eleftherifoni.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αθρόα συμμετοχή του ευρύτερου κοινού, των απλών πολιτών, που ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη θέρμη στο κάλεσμα και τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του, ξεπερνώντας τις προσδοκίες όλων και αναδεικνύοντας την τεράστια απήχηση και επιτυχία της εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :