Το ράμμα
«τσίτα» τεντωμένο απ’ αναβόλα* σ’ αναβόλα του χωραφιού. Ξηστά να πέσει το
τσαπί, ν’ ανοίξει λάκκο και να μπει ευθεία η καρπουζιά. Μια διαδικασία αρχέγονη
στα έφορα χώματα του Αγγελοκάστρου. Και το χωράφι οργωμένο 2-3 φορές και
σβαρνισμένο έπειτα καλά, με προϋπόθεση να’χει ζεστάνει ο καιρός χωρίς να χάσει
την υγρασία του το χώμα. Κι έπειτα σαν πιάσει η ρίζα να μη θέλει «ξενοφύτεμα»,
να ’ρθει αργότερα το σκάλισμα και το βοτάνισμα, και τ’ αλλεπάλληλα ποτίσματα,
μέχρι να «δέσει» η καρπουζιά, να μεγαλώσει το καρπούζι, να πιάσει τόπο ο κόπος
κι ο ιδρώτας. Χρόνια ολόκληρα στο Αγγελόκαστρο ετούτη η καλλιέργεια, και
μάλιστα πολλές καλές χρονιές που το προϊόν είχε καλή τιμή, ζούσε από δαύτη το χωριό.
*αναβόλα: Η
άκρη, το ξάκρισμα του χωραφιού.
Μπούτιβας
Κώστας – Καστρινός.
1 σχόλιο :
Έδωσα τροφή στο ρεπορτάζ!!!!
Δημοσίευση σχολίου