Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΕΤΟΥΤΟ ΤΟ «ΣΑΡΑΒΑΛΟ» Ο ΛΑΟΣ.

«Ο ελληνικός λαός αναλίσκει τον χρόνο του εις αγόνους συζητήσεις περί κομμάτων και κομματαρχών και άπαν το χρήμα του δαπανά εις συντήρησιν κοπαδίου κομματικών κηφήνων, χάριν των οποίων στέργει την πενίαν, την κακοπραγίαν, την ασημότητα και τους εμπαιγμούς του κόσμου όλου.»
Δεν τα γράφω εγώ αυτά, αλλά τα έγραψε ο Ροίδης 150 περίπου χρόνια πρίν εν έτη 1875 παρακαλώ. Και μάλιστα έκανε και τον παρακάτω διαχωρισμό : «Ως οι Ινδιάνοι εις φυλάς, ούτω και οι Ελληνες διαιρούνται εις τρεις τοιαύτας: α) Εις συμπολιτευομένους, ήτοι έχοντες κοχλιάριον βυθίζωσι τούτον εις την χύτραν του προϋπολογισμού. β) Εις αντιπολιτευομένους, ήτοι μη έχοντας κοχλιάριον ζητούν επί παντί τρόπω να λάβωσιν τοιούτον. γ) Εις εργαζομένους, ήτοι ούτε έχουν κοχλιάριον ούτε ζητούν τοιούτον, αλλά είναι επιφορτισμένοι να γεμίζωσι την χύτραν διά του ιδρώτος τους».
Αν εξαιρέσουμε την γλώσσα της εποχής, δυστυχώς θα λέγαμε ότι γράφτηκαν για σήμερα. Τόσο πολύ προόδεψαν τα πολιτικά μας ήθη μετά από  150 χρόνια Κι ύστερα μου λές να μη σε πιάνει απελπισία; Από ποιόν να πιαστείς και σε ποιόν να πιστέψεις. Βλέπεις ανθρώπους που η εξουσία ως «η μάγισσα η Κίρκη» τους μεταμορφώνει σε αρχομανείς δικτατορίσκους. Τι ήταν ο Παπακωνσταντίνου που παραπέμφθηκε χθες απ’ τη βουλή σε ειδικό δικαστήριο πριν γίνει υπουργός. Ένας ευγενέστατος άνθρωπος φάνταζε, με τις σπουδές του, τα γυαλάκια του, το λεπτοκαμωμένο παρουσιαστικό του. Ένας ακέραιος άνθρωπος, ένας αγωνιστής της Δημοκρατίας έλεγες και για το σημερινό πρωθυπουργό πριν κάτσει στη μαγική καρέκλα της εξουσίας, και ισοπεδώσει ένα ολόκληρο λαό. «Αρχή άνδρα δείκνυσι» λέγανε οι αρχαίοι και δυστυχώς για μας δεν υπάρχουν πια άνδρες, πόσο μάλλον πολιτικοί άνδρες !
Όμως δεν είναι καιρός για άλλες απαισιοδοξίες. Αν η καλοπέραση μας είχε κάνει «κότες» του καναπέ, καιρός να μεταμορφωθούμε σε «λυκόσκυλα» της μάντρας. Να δείξουμε ότι έχουμε ακόμα δόντια, ότι θα πουλήσουμε ακριβά το τομάρι μας και να ξέρουν οι σημερινοί δικτατορίσκοι και τα τσανάκια τους ότι θα τσουλήσει κάποτε ετούτος ο λαός ο «ματρακάς» κι όσοι πιο πολλοί τον σπρώξουμε τόσο πιο γρήγορα θα πάρει μπροστά.
 Μπούτιβας Κώστας. – Καστρινός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :