Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2009

Η παράσταση Τα Χρωματιστά Βιβλία στο Αγγελόκαστρο


Μια παράσταση εμπνευσμένη από τα ¨Χρωματιστά Βιβλία¨ του Στρατή Μυριβήλη σε σκηνοθεσία Στρατή Πανουρίου παρουσιάζεται στις 4 Αυγούστου στο δημοτικό σχολείο Αγγελοκάστρου στις 9 μ.μ.
Η παράσταση είναι παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και του καλλιτεχνικού οργανισμού Κοχύλι και υλοποιείται με την ευγενική χορηγία της ΤΕΔΚ νομού Αιτωλοακαρνανίας και του ιδρύματος Παπαστράτου.
Ήρωες όπως «Οι Κάλπηδες» από το Κόκκινο Βιβλίο, «Η Αστρούλα» από το Γαλάζιο Βιβλίο, «Ο Γέρος» από το Πράσινο Βιβλίο, «Το Πρώτο Αμάρτημα» από το Βυσσινί Βιβλίο ζωντανεύουν με τη βοήθεια ηθοποιών και μουσικών και μαζί με θεατρικά στοιχεία σμιλευμένα με μουσικές επιλογές και τραγούδια από την Ελληνική Μουσική Παράδοση, μας ταξιδεύουν πίσω σε Ιστορίες και μνήμες χαραγμένες ανεξίτηλα στη μνήμη μας. Η φωνή της γιαγιάς, του παππού ή των γονιών μας, τότε που μας έλεγαν ιστορίες για βασιλόπουλα και βασιλοπούλες, για δράκους και παλικάρια που παλεύουν με τα στοιχειά της ζωής. Ιστορίες μέσα από παλιά τριμμένα βιβλία ή ιστορίες που είχαν ακούσει απ΄ τους προγόνους τους ή που οι ίδιοι τις σκάρωναν απ΄ την ανεξάντλητη θάλασσα της φαντασίας τους. Πολλοί από κείνους τους ανθρώπους είναι ακόμα εδώ κοντά μας, άλλοι πάλι ταξίδεψαν γι΄ αλλού, κατοικώντας τη μακρινή και ανεξερεύνητη χώρα που συναντά κανείς στο τέλος της ζωής του. Όμως η «Μνήμη της Φωνής» τους, θα μας συντροφεύει πάντα, στο καταφύγιο των παιδικών μας χρόνων.
Ο Στρατής Μυριβήλης, είναι ένας απ' τους σημαντικότερους Έλληνες Πεζογράφους. Γεννήθηκε ως (Ευστράτιος Σταματόπουλος) στη Συκαμιά της Λέσβου το 1892 Ύστερα απ' το Γυμνάσιο γράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά διακόπτει της σπουδές του για να πολεμήσει εθελοντής στους Βαλκανικούς πολέμους. Έζησε όλη τη φρίκη των πολέμων μέχρι και την Μικρασιατική καταστροφή το 1922 κάτι που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το λογοτεχνικό του έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :