Σάββατο, 17 Μαΐου 2008

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΙΤΕΣ.

Σήμερα δεχτήκαμε το παρακάτω άρθρο από τον συγχωριανό μας Ιωάννη Ε. Μήλα και σας το δημοσιεύουμε.


ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ

Η Ιόνια Οδός είναι γεγονός ότι κατασκευάζεται και θα συνδέσει την Καλαμάτα, Πύργο, Πάτρα, Ρίο, Αντίρριο, Αγρίνιο, Άρτα και Γιάννενα, φθάνοντας ως την Κακαβιά, στα ελληνοαλβανικά σύνορα μήκους 460 χιλιομέτρων. Στα Γιάννενα θα συναντά την Εγνατία πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορεί κάποιος άνετα σε λίγο χρόνο να φτάσει την Βόρεια Ελλάδα και την μακρινή μας Θεσσαλονίκη.

Τμήμα της Ιόνιας αποτελεί και η ευρεία παράκαμψη του Αγρινίου η οποία θα δοθεί στην κυκλοφορία μέχρι 25/05/2009.Έργο που κατασκευάζεται από την ΕΥΔΕ-ΜΕΔΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ από το Χαλίκι Αιτωλικού έως και τον Κουβαρά

Είναι θέμα τύχης καθαρά και δυστυχώς όχι προϊόν διεκδίκησης και αγώνα το ότι η παράκαμψη περνάει δίπλα από το χωριό μας. Όπως επίσης το ότι θα δημιουργηθεί κόμβος Αγγελοκάστρου.

Η παράκαμψη αυτή βάση σχεδίων των οποίων έχω ο ίδιος στην κατοχή μου από το ΥΠΕΧΩΔΕ θα έχει 5 κόμβους.

1 κόμβος Χαλίκι Αιτωλικού
2 κόμβος Αγ.Ηλίας όπου κατασκευάζεται δρόμος με σήραγγα που θα συνδέει την Ιόνια με τον Αστακό και το εμπορικό του λιμάνι, Πλατυγιάλι
3 κόμβος Αγγελοκάστρου
4 κόμβος Ρίγανης
5 κόμβος Κουβαρά
Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι: δεν έχει προβλεφτεί κάθετος άξονας σύνδεσης της μεγαλύτερης πόλης του νομού μας Αγρίνιο με την Ιόνια και έτσι κάποιος από το Αγρίνιο για να πάει στην Αθήνα θα πρέπει να φτάσει στο Κεφαλόβρυσο μέσα από την Κλεισούρα για να μπει στον κόμβο Χαλικιού, το γύρω γύρω όλοι δηλαδή από την λίμνη Λυσιμαχεία και πάει λέγοντας. Κάποιος που θα θέλει από το Αγρίνιο να πάει προς τα Ιωάννινα θα πρέπει να φτάσει ως τον Κουβαρά κάνοντας άσκοπα χιλιόμετρα στην παλιά εθνική οδό και περνώντας από το χωριό Στράτο, Σφήνα κλπ άλλη μια ταλαιπωρία δηλαδή, όπως επίσης για να φτάσουν εμπορεύματα από την πόλη του Αγρινίου στο εμπορικό λιμάνι του Αστακού πάλι θα πρέπει να γίνεται αυτή η ταλαιπωρία του γύρου για να φτάσουν ως τον κόμβο του Αγ.Ηλία. Επίσης κάποιος που θα θέλει να επισκεφτεί τα πανέμορφα παραθαλάσσια μέρη Αστακός, Μύτικας, Πάλαιρος(παρά ιόνια )πάλι θα πρέπει να μπει σ αυτήν την διαδικασία για να πάει στον κόμβο του Αγ.Ηλία
Λύση

Κάθετος άξονας σύνδεσης της πόλης του Αγρινίου με το κόμβο Αγγελοκάστρου που θα διέρχεται από το Αγγελόκαστρο. Γιατί;

1)Γιατί το Αγγελόκαστρο και ο κόμβος του είναι το πλησιέστερο σημείο στο Αγρίνιο αν το δούμε γεωγραφικά, η απόσταση από το Αγρίνιο μέχρι και το Αγγελόκαστρο με μια νοητή γραμμή που θα διασχίζει τον κάμπο-βάλτο δίπλα από την λίμνη Λυσιμαχεία και θα φτάνει ως την είσοδο του χωριού μας δεν είναι ούτε δέκα χιλιόμετρα

2)Είναι το μοναδικό σημείο που μπορεί να κατασκευαστεί δρόμος χωρίς στροφές διότι στην ουσία διασχίζει τον κάμπο, μιλάμε πάντα για νέα χάραξη κι όχι για την ταλαιπωρία από Πλάτανο Καλύβια Σταθμό κτλ. Στο κομμάτι του δρόμου από Αγγελόκαστρο έως και κόμβο της Ιόνιας δηλαδή κατεύθυνση προς Σταμνά είναι πολύ εύκολο να γίνουν παρεμβάσεις και να καταργηθούν οι υπάρχουσες στροφές. Ο χρόνος που θα χρειάζεται κάποιος για να βρεθεί στην Ιόνια οδό από το Αγρίνιο θα είναι 5 λεπτά.

3)Με την είσοδο στην Ιόνια θα βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στον κόμβο του Αγ.Ηλια δηλαδή θα μπορεί εύκολα να έχει πρόσβαση στον Αστακό και Πλατυγιάλι

4)θα βρίσκεται στο μέσο της παράκαμψης του Αγρινίου και Θα μπορεί να κατευθυνθεί είτε προς Γιάννενα είτε προς Αθήνα είτε προς Αστακό εξοικονομώντας πολύ χρόνο και αρκετή ενέργεια.

5)Η όλη προσπάθεια για την διεκδίκηση του δρόμου θα πρέπει να φανεί ότι εξυπηρετεί την πόλη του Αγρινίου για τον λόγο ότι είναι μια μεγάλη πόλη και κανείς δεν θα φέρει αντίρρηση σ ένα έργο που εξυπηρετεί τόσους πολίτες.

6)Ο άξονας για πρόσβαση του Αγρινίου δεν εξυπηρετεί να κατασκευαστεί πουθενά αλλού παρά μόνο με κατεύθυνση προς τον κόμβο Αγγελοκάστρου. Υπάρχει μια ένταση από τους κατοίκους των Καλυβίων ο άξονας αυτός να είναι είδη ο υπάρχον δρόμος από Αγρίνιο προς Καλύβια και να επεκτείνουν τον δρόμο έως και τον κόμβο Ρίγανης. Το έργο αυτό είναι δαπανηρό γιατί η απόσταση από Καλύβια-Αγ Γεώργιο, Γουριώτισσα είναι μεγάλη και το έδαφος με ανωμαλίες, επίσης δεν εξυπηρετεί ο κόμβος Ρίγανης για όλες τις κατευθύνσεις διότι για να πάει κάποιος Αθήνα πάλι πρέπει να περάσει από κόμβο Αγγελοκάστρου το ίδιο και για να πάει Αστακό κι έτσι έχει κάνει τα διπλά χιλιόμετρα.

Όμως ποιές ενέργειες έχουν γίνει από εμάς; Ποιος θα φταίει αν αύριο βλέπουμε τον δρόμο να κατασκευάζεται αλλού; Τι θα απαντήσουμε στον τότε υπουργό, περιφερειάρχη η νομάρχη όταν θα μας πει μα εσείς δεν θέσατε το έργο ποτέ αυτό στο τραπέζι ούτε καν για συζήτηση. Τι θα πούμε στα παιδιά μας όταν θα μας ρωτάνε γιατί ο δρόμος δεν έγινε τότε εδώ; Μήπως το ίδιο παραμυθάκι που μας λέγαν και μας οι προηγούμενες γενιές ΄΄ Δεν έχουμε γυμνάσιο εμείς γιατί μας το πήραν τα Καλύβια ΄΄ ;;;

Κάποιοι φίλοι Αγγελοκαστρίτες θα προλάβουν να πουν πάνω στο θέμα που γράφω, ο δρόμος να γίνει στην γέφυρα του Δίμηκου και να συνεχίσει στην άκρη του ποταμιού στα Παλιάμπελα και να βρει την γέφυρα της Ιόνιας οδού στον Αχελώο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει και δεν μπορούμε να πάμε να διεκδικήσουμε πράγματα που δεν γίνονται .Ο υπουργός είναι ξεκάθαρος το έργο είναι τελειωμένο οι κόμβοι είναι συγκεκριμένοι δεν προβλέπεται για κανένα λόγο να ανοίξουν κι άλλο κόμβοι μόνη λύση είναι ο είδη υπάρχον διαμορφωμένος κόμβος για το χωριό μας. Και ας σκεφτούμε ότι ο δρόμος είναι κλειστός ούτε το Αιτωλικό δεν έχει κόμβο, θα φτιάξουν δεύτερο για εμάς; Ας σοβαρευτουμε, αυτά τα γράφω γι αυτούς που δεν γνωρίζουν και λένε στα καφενεία λόγια στον αέρα.

Δεν προσπαθώ να κάνω πολιτική με το άρθρο αυτό μα ούτε και αντιπολίτευση θα θελα όμως να γίνει κάτι, ένα συμβούλιο ας πούμε με θέμα Ιόνια οδό και προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου μας, ας πάμε να ζητήσουμε κι ας μας πούνε κι όχι.

Κατασκευάζεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα της χώρας που θα διέρχεται τόσος κόσμος που θα μπορούμε να προβάλουμε τον τόπο μας να δείξουμε ποιοι είμαστε τα ήθη και τα έθιμα μας αργότερα να κάνουμε επισκέπτες του χωριού μας τον κόσμο αυτό. Άντε και γίνει ένα μουσείο άντε και γίνει το κάστρο του Αγ.Γιωργη επισκέψιμος χώρος άντε κι αναπτυχτούν τα ιαματικά λουτρά της περιοχής. Πως θα έρθει κάποιος να τα δει; γιατί να μην το κάνουμε ποιο εύκολο; Γιατί να μην αναγκάσουμε με τον τρόπο μας τόσους χιλιάδες κόσμο να διέρχεται μέσα από το χωριό μας; Αν ο άξονας αυτός κατασκευαστεί είναι σίγουρο ότι οι κάτοικοι θα έχουν πολλά οφέλη θα μπορούν να βρεθούν στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του νομού σε πολύ λίγο χρόνο, δεν θα υπάρχει λόγος κανείς να φύγει από το χωριό και να μείνουν άδεια σπίτια .

Αρκετές επιχειρήσεις θα έρθουν να επενδύσουν στην περιοχή μας γιατί θα είμαστε σε κομβικό σημείο κάτι που σημαίνει εργατικά χέρια και νέες θέσεις εργασίας. Βλέπετε τι γίνεται στον δρόμο που φτιάχτηκε στα Καλύβια όλα τα ακίνητα αγοράστηκαν από Επιχειρήσεις και στήθηκαν μονάδες όπου εργάζεται κόσμος. Δεν χρειάζεται να γράψω παραπάνω για τα οφέλη του δρόμου αυτού ο κάθε νοήμων άνθρωπος το καταλαβαίνει. Όμως δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα για να το διεκδικήσουμε για μας μόνο. Πρέπει να προβάλουμε ότι εξυπηρετεί το Αγρίνιο τους πολίτες του Αστακού του Μύτικα του Νεοχωρίου της Κατοχής της Παλαιομάνινας και γενικά όλου του νομού, ότι αυτός ο κάθετος άξονας θα μπορεί να τους φέρει ποιο κοντά στην πόλη του Αγρινίου. Φανταστείτε πόσος κόσμος θα διέρχεται από το Αγγελόκαστρο και πόσο εύκολα θα φτάνουμε κι εμείς τόσα μέρη στο νομό μας.

Υπάρχει όμως κι ένα άλλο ζήτημα πάρα πολύ θα πουν και που να περάσει ο δρόμος μέσα στο χωριό; Δεν χωράει θα πουν. Εμείς θα πούμε εντάξει αν δεν χωράει να γίνει παράκαμψη δυτικά του χωριού.

Όμως αν ο Δήμος κατασκευάσει ένα Δημοτικό πάρκινγκ που θα μπορούν οι διερχόμενοι να αφήσουν τα αυτοκίνητα τους όπως επίσης και οι κάτοικοι του χωριού μας για να μην συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση μπροστά από τα καφενεία παρατημένα οχήματα και απαγορεύσει την στάθμευση στο δρόμο τότε το πρόβλημα λύνετε. Εξάλλου η απόσταση που θα διανύει ο δρόμος στο χωριό είναι πολύ μικρή. Μικρότερη αυτής που διανύει χρόνια τώρα ο εθνικός δρόμος στο Κεφαλόβρυσο ο οποίος έχει και μεγαλύτερη κίνηση οχημάτων. Πρόβλημα θα υπάρξει μόνο από την οικία Καραλή μέχρι και την οικία Ευθυμίου στην είσοδο του χωριού μας. Κι αυτό λύνεται, πως; όλοι μας να παραχωρήσουμε κομμάτι από τα πεζοδρόμια μπροστά απ τις αυλές μας που έχουμε τσιμεντοστρώσει για να κατασκευαστεί ο δρόμος όπως επίσης να γίνουν παρεμβάσεις στα τεράστια πεζοδρόμια που πια δεν περιπατάει κόσμος.

Επίσης στο κομμάτι αυτό να υπάρχει όριο ταχύτητας. Στην είσοδο του χωριού όπου συναντιέται ο δρόμος που οδηγεί προς Λυσιμαχεία μέχρι και την οικία Ευθυμίου μπορεί να γίνει όσο διαπλάτυνση θέλουμε ακόμη και με διαχωριστική νησίδα. Ομοίως και στην έξοδο από την οικία Καραλή και πάνω δεξιά και αριστερά είναι κομμάτι που είναι αποζημιωμένα από τον δρόμο. Όπου αλλού υπάρξει πρόβλημα στο κέντρο του χωριού να κάνουμε όλοι μας την ευγενή παραχώρηση προκειμένου να δούμε αυτό το έργο. Ας θυμηθούμε όλοι τι δυσκολίες αντιμετώπισε ο Μιχάλης Ντόβας όταν κατασκεύαζε τους δρόμους από μερικούς συγχωριανους, τωρα όμως όλοι τον θυμούμαστε και λέμε μπράβο ΜπαρμπάΜιχάλη!

Όλο αυτό το έργο για να υλοποιηθεί χρειάζονται μελέτες από μηχανικό η μηχανολόγο, είναι τόσο δύσκολο ο Δήμος μας να επενδύσει μια φορά στο μέλλον; Κι αν ακόμη οι αρμόδιοι φορείς αρνηθούν την κατασκευή του έργου, ο Δήμος μπορεί να υποβάλει την μελέτη σκοπιμότητας σε πάρα πολλά προγράμματα και να χρηματοδοτηθεί πχ αναπτυξιακός νόμος που προβλέπει έργα οδοποιίας από Δήμους για την ανάπτυξη τους, η χίλια άλλα προγράμματα που τρέχουν. Ποιος ασχολείται μ αυτά; Πώς όμως; κάποιος πρέπει να ανησυχήσει κάποιος πρέπει να κουνηθεί. Οι νέες γενιές θα πάψουν να ψηφίζουν γιατί κάποιος τους κέρασε ούζο η μπύρα στο καφενείο κι είναι φίλος μας, θα πρέπει να παρουσιαστεί έργο ανεξάρτητα από ποια παραταξη. Αρκετά δεν θέλουμε το Αγγελόκαστρο να μαραζώσει άλλο.

Πότε θα γίνει ένα συμβούλιο με θέμα προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου; Τι θέλουμε να κάνουμε; επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους ; μουσεία με αρχαιολογικά ευρήματα ;δρόμους; θρησκευτικό τουρισμό; εναλλακτικές μορφές τουρισμού; λαογραφικό μουσείο; ευρυζωνικότητα; αθλήματα στον ποταμό που τρέχει στα πόδια μας; Πίστα αλεξίπτωτου πλαγιάς στα υπέροχα βουνά μας; Αν γράψω το τι μπορεί να γίνει στον τόσο ευλογημένο τόπο μας θα πρέπει να γράφω δυο σελίδες

Όλη η Ελλάδα αλλάζει,η ύπαιθρος αλλάζει. Ένα παράδειγμα: οι Θεσσαλοί αγρότες πήραν εξαίρεση από τον κ Σουφλιά και μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταικά συστήματα στα χωράφια τους, πηγή μεγάλου εισοδήματος εμείς πάλι όχι δεν μπορούμε. Ως πότε εμείς όχι; Ποτε θα καταγραφούν αυτά που πρέπει να γίνουν έστω με άξονα πενταετίας και θα προσπαθούμε να τα διεκδικήσουμε;

Μιλώντας πάντα χωρίς πολιτικές φιλοδοξίες και σκοπιμότητες εχω να πω ότι: αυτή την στιγμή νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας είναι ένας άνθρωπος ο οποίος απ ότι φαίνεται μέχρι τώρα έχει διάθεση ν αλλάξει προς το καλύτερο τον τόπο. Εμείς όμως θα πρέπει να χτυπήσουμε την πόρτα του όχι αυτός την δική μας. Όπως επίσης πρέπει να την χτυπήσουμε στους βουλευτές του νομού μας κάθε φορά που θα βρίσκουμε εμπόδιο σ ένα μας έργο κι όχι να γεμίζουμε τα καφενεία όταν έρχονται να μας πουν τα όμορφα ψεύτικα λόγια τους. Κι όταν μας λένε όχι, η λύση δεν είναι εντάξει δεν πειράζει. Να κινητοποιηθούμε. Συμβολικό κλείσιμο του Δρόμου της παράκαμψης της Ιόνιας για 2 ώρες κι αναγκαστική έξοδος από το Αγγελόκαστρο νομίζω σημαίνει πολλά. Μια, δυο, τρεις φορές δεν θα αντεξουν, ας μας πουν γκρινιάρηδες καλύτερα είναι από το να μας πουν ήσυχους τεμπέληδες.

Ιωάννης Ε. Μήλας

Δεν υπάρχουν σχόλια :