Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Πάσχα στο χωριό μας


Λίγες μόνο μέρες απέμειναν μέχρι το Πάσχα. Όλοι έχουμε ακούσει τη γνωστή φράση <<Χριστούγεννα στη πόλη και Πάσχα στο χωριό>>.Σίγουρα πολλοί είναι οι Αγγελοκαστρίτες(και ιδιαίτερα από την Αθήνα) που έχουν παραγγείλει το αρνάκι τους, ετοιμάζουν τα πραγματά τους και είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν και να πέρασουν αυτές τις άγιες μέρες στο χωριό μας.
Η όλη Πασχαλινή κίνηση στο χωριό αρχίζει από το Σάββατο του Λαζάρου. Τα παιδιά του χωριού μας χαρούμενα τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου σε όλα τα σπίτια του χωριού.
Την Μεγάλη Εβδομάδα και ιδιαίτερα τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί τα κορίτσια του χωριού μαζεύουν λουλούδια από τα σπίτια για τον στολισμό του επιταφίου. Ο στολισμός γίνετε από τις γυναίκες του χωριού μας. Το βράδυ έχουμε την περιφορά των επιταφύων στο χώριο και την συναντησή τους.
Το Μεγάλο Σάββατο οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα ενώ μεγάλος θόρυβος γίνεται απο τις κροτίδες και τα βεγγαλικά σε αναπαράσταση της Ανάστασης του Χριστού.
Την Κυριακή του Πασχα οι μεγαλύτεροι θα σηκωθούν νώρις το πρωί για να ανάψουν τις φωτιές,να σουφλίσουν τα αρνιά και έτσι το αρνί είναι έτοιμο για ψύσιμο. Το μεσημέρι όλες οι οικογένειες, αφού ετοιμάσουν το γιορτινό τραπέζι, τρώνε όλοι μαζί.
Σίγουρα αυτές οι μέρες στο χωριό μας είναι πολύ όμορφες. Έτσι πιστεύουμε να είναι και φέτος.
Να ευχηθούμε σε όλους τους Αγγελοκαστρίτες Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

Hλίας Π. Κοτούμπας


Δεν υπάρχουν σχόλια :