Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ.



ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ.

Βέλαζε το κατσίκι μεσ’ το φούρνο
βραχνά σαν το παλιό το τραίνο στο σταθμό
και την κουζίνα όταν άνοιξα να δω τι γίνεται
είδα πως η θερμοκρασία της δεν σήκωνε βαθμό.

Ο φούρνος σου δεν καίει λέει το κατσίκι
κάπου η αντίσταση του έχει πάθει εμπλοκή
οι καλεσμένοι σου και η ωμότητά σας.
Βλέπω χρονιάρα μέρα να είστε νηστικοί.

Και είπε ακόμα τέτοια μέρα δεν θα βρεις τεχνίτη.
Μάζεψε φίλους κι όλο το συμπεθεριό.
Πάρε τα’ αμάξι μέσα όλους στοίβαξε τους
όλο και κάποιο κόκαλο θα περισσέψει στο χωριό.

Κάτι θα ξέρει κι έχει δίκιο το ερίφιο
κι εγώ που έστησα όλη τούτη την παράσταση,
φορτώστε όλοι σήμερα μεγάλη Πέμπτη
και πάμε στ’ Αγγελόκαστρο γι’ Ανάσταση.


  • Κώστας Μπούτιβας.

Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2. ΑΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ- ΧΑΘΗΚΑΜΕ.

Image Hosting by Picoodle.com
Γιατί να μην είναι αυτή η μορφή ενός νέου Μεγάλου Δήμου
ΑΓΓΕΛΟΚΆΣΤΡΟΥ στο κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας.

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2. ΑΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ- ΧΑΘΗΚΑΜΕ.
Στον Καποδίστρια 1 με την πρώτη συνένωση δήμων και κοινοτήτων, εμείς ήμασταν τότε που χαρήκαμε. Λίγοι είναι όμως αυτοί που γνωρίζουν το τρέξιμο, και την αγωνία εκείνης της εποχής, και του σημερινού δημάρχου Σ. Ρουσογιάννη σαν κοινοτάρχης τότε και των άλλων φορέων και μεμονωμένων παραγόντων του χωριού. Τα έζησα από κοντά τότε τα πράγματα σαν πρόεδρος του συλλόγου απανταχού Αγγελοκαστριτών. Τα υπουργεία τις διαβεβαιώσεις τις ανευρέσεις τις ανακατατάξεις, τα άρθρα στην εφημερίδα του συλλόγου για το ανέβασμα του ηθικού. Αλλά είπαμε τέλος καλό όλα καλά. ΤΌΤΕ… Τώρα όμως τι γίνεται; Παίρνω τα πράγματα απ’ την αρχή με τη σειρά. Αρχίζει αυτές τις μέρες η διαβούλευση της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΤΗΤΩΝ (ΚΕΔΚΕ) πάνω στη μελέτη που είχε αναθέσει να κάνει το Ινστιτούτο Κεντρικής Αυτοδιοίκησης για τον δεύτερο Καποδίστρια. Ούτε αριθμός δήμων προκύπτει απ’ αυτή τη μελέτη ούτε χρόνος εφαρμογής. Είναι θέμα Κυβέρνησης και θα συζητηθεί μετά το Πάσχα με τον Καραμανλή το αν θα γίνει πριν η μετά τις ευρωεκλογές του 2010. Το μόνο καινούργιο μέχρι στιγμής σε σχέση με τον Καποδίστρια 1 είναι ότι αυτή τη φορά δεν θα εξαιρεθούν η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Για τα υπόλοιπα της καινούργιας συνένωσης, θα αποφασισθούν σε συνέδριο που θα γίνει με τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες όλης της επικράτειας , και που θα εξετασθεί κάθε άρθρο του σχεδίου νόμου ξεχωριστά, και θα οριστικοποιηθούν οι θέσεις τους. Όλα όσα ακούγονται λοιπόν αυτή τη στιγμή, είναι στον αέρα. Πάντως οι Δήμοι μάλλον θα φτάσουν στους μισούς περίπου απ’ ότι είναι σήμερα. Κάπου εκεί 400 με 500. Η ΚΕΔΚΕ και ο πρόεδρός της Δήμαρχος της Αθήνας Ν. Κακλαμάνης δεν είναι διατεθειμένος να ξεκινήσει αυτός το θέμα αν πρώτα δεν ανοίξει τα χαρτιά της η Κυβέρνηση. Αναμένουμε λοιπόν. Κι έρχομαι τώρα στο Δήμο μας, το Δήμο Αγγελοκάστρου. Για να μην πιαστούμε πάλι στον ύπνο, όπως τόσες φορές έχει συμβεί στο παρελθόν σε διάφορα θέματα, πρέπει από τώρα να αρχίσουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. Τα απέναντι χωριά τα πέρα από τον Αχελώο, τα καραγκούνικα που λέγαμε παλιά( Ρίγανη Σκουρτού, Παλαιωμάνινα, κ.λπ.)είναι μακριά από κάθε μεγάλο Δήμο, σχεδόν ξεκάρφωτα. Η γέφυρα στον Αχελώο με τον καινούργιο δρόμο τώρα γίνεται , γιατί αυτά να μην προσαρμοστούν μαζί με τη Σταμνά τον Αϊ Λιά και το Χρυσοβέρι ,Σ΄ΈΝΑ ΜΕΓΆΛΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ; Που και την πείρα έχει τώρα πια αλλά και τις κατάλληλες υποδομές. Ξεκινάτε λοιπόν οι αρμόδιοι. Τι περιμένετε; Πάλι εκτός νυμφώνος να βρεθούμε και πάλι να αρχίσουμε μετά τα κλάματα. Ξεκινάτε πριν είναι αργά. Γιατί αν χάσουμε το Δήμο- ΠΑΕΙ ΧΑΘΗΚΑΜΕ.

Κώστας Μπούτιβας. Εκδότης της εφημερίδας το ΚΑΣΤΡΟ.

Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Πάσχα στο χωριό μας


Λίγες μόνο μέρες απέμειναν μέχρι το Πάσχα. Όλοι έχουμε ακούσει τη γνωστή φράση <<Χριστούγεννα στη πόλη και Πάσχα στο χωριό>>.Σίγουρα πολλοί είναι οι Αγγελοκαστρίτες(και ιδιαίτερα από την Αθήνα) που έχουν παραγγείλει το αρνάκι τους, ετοιμάζουν τα πραγματά τους και είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν και να πέρασουν αυτές τις άγιες μέρες στο χωριό μας.
Η όλη Πασχαλινή κίνηση στο χωριό αρχίζει από το Σάββατο του Λαζάρου. Τα παιδιά του χωριού μας χαρούμενα τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου σε όλα τα σπίτια του χωριού.
Την Μεγάλη Εβδομάδα και ιδιαίτερα τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί τα κορίτσια του χωριού μαζεύουν λουλούδια από τα σπίτια για τον στολισμό του επιταφίου. Ο στολισμός γίνετε από τις γυναίκες του χωριού μας. Το βράδυ έχουμε την περιφορά των επιταφύων στο χώριο και την συναντησή τους.
Το Μεγάλο Σάββατο οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα ενώ μεγάλος θόρυβος γίνεται απο τις κροτίδες και τα βεγγαλικά σε αναπαράσταση της Ανάστασης του Χριστού.
Την Κυριακή του Πασχα οι μεγαλύτεροι θα σηκωθούν νώρις το πρωί για να ανάψουν τις φωτιές,να σουφλίσουν τα αρνιά και έτσι το αρνί είναι έτοιμο για ψύσιμο. Το μεσημέρι όλες οι οικογένειες, αφού ετοιμάσουν το γιορτινό τραπέζι, τρώνε όλοι μαζί.
Σίγουρα αυτές οι μέρες στο χωριό μας είναι πολύ όμορφες. Έτσι πιστεύουμε να είναι και φέτος.
Να ευχηθούμε σε όλους τους Αγγελοκαστρίτες Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

Hλίας Π. Κοτούμπας


Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Kαποδίστριας 2. Τι θα γίνει με τον δικό μας δήμο??


Δραστικές αλλαγές στον αριθμό των δήμων, των νομαρχιών, αλλά και των περιφερειών όλης της χώρας θα συντελεστούν κατά την επικείμενη Διοικητική Μεταρύθμιση, «Καποδίστριας 2», που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια η αυτοδιοίκηση να καταστεί ευέλικτη, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών. Με στόχο οι δήμοι να μην ξεπερνούν τους 400 (από 1.034), οι νομαρχίες τις 16, από τις 52 που υπάρχουν σήμερα και οι περιφέρειες να συρρικνωθούν σε έξι.
Μια δεκαετία έχει ήδη παρέλθει από την ισχύ του πρώτου σχεδίου «Καποδίστριας», που εφαρμόστηκε το 1998, όταν με απόφαση του τότε υπουργού Εσωτερικών κ. Αλέκου Παπαδόπουλου οι 6.000 δήμοι και κοινότητες της χώρας έφτασαν τους 1.033.
Σε πρώτη φάση οι συνενώσεις θα είναι εκούσιες με την παροχή οικονομικών κινήτρων. Στη συνέχεια, όμως θα προχωρήσουν στην υποχρεωτική συνένωση.
Προσωπικά δεν συμφωνώ με τη λογική του Καποδίστρια 2, αφενός διότι με αυτό τον τρόπο δεν εξυπηρετείται η διοικητική αποκέντρωση του κράτους, αφετέρου διότι μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση των δημοκρατικών θεσμών.

Ηλίας Π. Κοτούμπας

Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.


Αποκλειστικό. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΤΩΝ ROM.

Οι γύφτοι, οι ROM όπως συνηθίσαμε να τους αποκαλούμε τώρα τελευταία
ίσως για να μετριάσουμε κυρίως εμείς τις ενοχές μας απ` την πολύ κακή συμπεριφορά απέναντί τους σε παλιότερες ιδίως εποχές, είναι μια φυλή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και μεγάλο αυθορμητισμό που πηγάζει
και έχει τις ρίζες του στη μεγάλη ανεξαρτησία που τους διακρίνει και τους διέκρινε πάντα.
Σήμερα όμως αλλά και παλιότερα αυτή η φυλή έχει ενταχθεί απόλυτα στον
κοινωνικό ιστό, όχι μόνο της περιοχής και του χωριού μας αλλά κι ολόκληρης της επικράτειας.
Ιδικά όμως στον τόπο μας και στο χωρίο μας γενικότερα υπάρχει μια
αμφίδρομη πορεία μεταξύ μας.

Ήρθαν οι γύφτοι στο χωριό
στα χαλασμένα κάρα τους
γέμισε η ακροποταμιά

απ` τη μεγάλη φάρα τους

Στήσανε τα τσαντίρια τους
πιο κάτω απ` το σταθμό
πιάσανε στο κλαρίνο τους
αργόσυρτο σκοπό.

Έγραφα σ` ένα ποίημα των μαθητικών μου χρόνων.
Αυτή λοιπόν η φυλή , η ατίθαση , η αυθόρμητη, η γλεντζέδικη που είχε και έχει τη μουσική στο αίμα τηςδεν είναι τυχαίο που οι πιο πολλοί σήμερα δημοτικοί οργανοπαίχτες με μεγάλα ονόματα στο χώρο ανέκαθεν, είναι απ` αυτή τη φάρα έδεσε με τους ανθρώπους εδώ και χρόνια κατω εκει στην ιδιαίτερη πατρίδα στο Αγρινιότικο κάμπο.
Ποτέ δεν θυμάμαι να προέκυψε μεταξύ τους κάποιο πρόβλημα, ιδίως με τις ντόπιες γυφτοφαμελιές που έμεναν αρκετό διάστημα στο χωριό κυρίως τα Καλοκαίρια λόγω του πανηγυριού αλλά και κάποιας παροδικής γεωργικής εργασίας στο κάμπο. Μάλιστα με πολλές απ` αυτές τις φαμίλιες αποκτήθηκαν και σχέσεις κουμπαριάς με αρκετούς απ'; το χωριό, και ακόμα και στις μέρες μας η νεότερη δηλαδή γενιά αλληλοαποκαλούμαστε κουμπάροι. . Στις πρώτες μάλιστα τάξεις του δημοτικού σχολείου, πρίν το σταματήσουν και ασχοληθούνε αποκλειστικά με το κλαρίνο και τη μουσική, συμμαθητές ήμασταν με μεγάλα σήμερα ονόματα της μουσικής σκηνής, όπως ο Μάκης Μπέκος ο Κώστας Αριστόπουλος και άλλοι.


Κώστας Μπούτιβας

Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Η ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ.

Η ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ.
Βλέπω εδώ και καιρό στη δεξιά μεριά του blog τη σφυγμομέτρηση
για το ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για το
χωριό μας , που εξυπακούεται αφού είναι πρόβλημα πρέπει και
άμεσα μα επιλυθεί. Δεν ψήφισα ακόμα.
Δεν ψήφισα γιατί ήθελα πρώτα να δω τη γνώμη του κοινού για τα
προβλήματα του τόπου. και γιατί ήθελα η ψήφος μου να είναι τεκμηριωμένη.
Μέσα στην άκρα Δημοκρατία όπου ζούμε , όλες οι γνώμες είναι θεμιτές.
Κανέναν λοιπόν δεν έχω πρόθεση να επηρεάσω.
Ακούστε το λοιπόν αδέρφια Αγγελοκαστρίτες, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια το χωριό μας ,είναι για μένα αυτό της υδροδότησης. Κι εγώ δεν λέω ότι δεν φτάνει το νερό (και που κι αυτό κατά καιρούς προέκυψε). Λέω για το
ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΟ ΔΙΧΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ.
Κάπου εκεί στη Χούντα 1967-68 έγινε το δίχτυο.
Είχε υποχρεώσει μάλιστα τότε η κοινότητα , κάποιοι εκ περίδρομής ,το συνεργείο που έφτιαχνε το δίχτυο, στο σπίτι του να το φιλοξενεί για φαγητό. Έχει αλλαχτεί καθόλου το κεντρικό δίχτυο υδροδότησης από τότε;
Όμως λες κι ήταν χθες κι αν τα θυμάμαι, πταίσματα είναι όλα αυτά .
Το πρόβλημα Αγγελοκαστρίτες είναι , ότι ίσος το δίχτυο που υδροδοτείτε το χωριό μας αν δεν αλλάχτηκε ποτέ, είναι άκρως επικίνδυνο για τους κατοίκους. Εκείνοι οι σωλήνες ήταν από αμίαντο. Σαν να’ναι χθες θυμάμαι που τις έβαζαν.
Κι όποιος διαβάζει σήμερα αυτό το ντοκουμέντο, σίγουρα ξέρει αμίαντος τι θα πει. Το σταματάω εδώ το θέμα, γιατί είναι εκρηκτικό , και γιατί πρέπει εκτενέστερα να διερευνηθεί. Μα δεν θα μείνει έτσι. Το ΚΑΣΤΡΟ η εφημερίδα του χωριού μας θ’ ασχοληθεί εκτενέστερα μ’ αυτό το κύριο θέμα επιβίωσης, και σύντομα θα σας
ενημερώσει αναλυτικά.
Υ.Γ. Γνώμες, ασυμφωνίες κι αντιπαραθέσεις, θα περιμένω απ’ τα σχόλια αυτού του Μπλόκ.

Κώστας Μπούτιβας.

Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Τι γίνετε με τη γραμμή του τρένου Aγρίνιο-Αγγελόκαστρο-Κρυονέρι?

To κείμενο αυτό δημσιεύθηκε για πρώτη φορά στο www.agrinio-news.blogspot.com και σας το αναδημοσιεύουμε.
Ένα παρά πολύ σημαντικό θέμα για τον τόπο μας είναι η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Αγρίνιο-Αγγελόκαστρο-Κρυονέρι. Η προσπάθεια ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά παρόλο που η γραμμή είναι έτοιμη οι γνωστοί – άγνωστοι α(να)ρμόδιοι κωφεύουν. Είχαν όμως τα αυτιά τους ανοιχτά, όταν κάποιοι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το τρένο για την προσωπική τους προβολή και όταν κάποιοι άλλοι θέλησαν να εξυπηρετήσουν μια πιο φιλική σε αυτούς εκλογική περιφέρεια κλέβοντας το τρένο απ την Αιτ/νία ! Τώρα πρέπει όσο πιο γρήγορα να ολοκληρωθούν τα έργα για να ξεκινήσει το τρένο και τελειώσει επιτέλους αυτή η κοροϊδία ( έχουν μείνει μόνο κάποιες λεπτομέρειες και ο σταθμός του Αγρινίου, που αν και υπάρχει οικόπεδο του ΟΣΕ δίπλα απ τα σχολεία, ίσως γίνει στο Δοκίμι αφού υπάρχει η δυσκολία της διέλευση του τρένου κάθετα από την εθνική οδό ) . Ωστόσο χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και από την πλευρά του κόσμου ώστε να ασκηθεί και πίεση στους τοπικούς φορείς. Σε υπηρεσιακή σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Μεταφορών και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του ΟΣΕ αποφασίστηκαν κατ'αρχήν τα εξής:

1.) Nα ολοκληρωθούν τα σιδηροδρομικά έργα της γραμμής Κρυονερίου-Αγρινίου ενίσχυση γεφυρών Ευήνου και Αγγελοκάστρου, δημιουργία αμαξοστάσιου στον Σ.Σ Μεσολογγίου, δημιουργία σταθμού στο Αγρίνιο για τερματικό της γραμμής , κατασκευή αποβάθρων σε όσους σταθμούς / στάσεις απαιτούνται να γίνουν.

2.) Να γίνει προμήθεια 3 ελαφρών αυτοκινηταμαξών και ενός ιπτάμενου δελφινιού για την δρομολόγησή τους στη γραμμή, ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη σύνδεση της γραμμής με την Πάτρα . Ελπίζουμε όλα αυτά να γίνουν κάποια στιγμή πράξη και να μην αποδειχθούν πρωταπριλιάτικο αστείο! Ωστόσο οι υπεύθυνοι θα πρέπει να δείξουν πραγματική θέληση για την ολοκλήρωση του έργου και να μην λογαριάσουν τις όποιες αντιρρήσεις του μονοπωλιακού ΚΤΕΛ! Έχουμε δικαίωμα (και υποχρέωση στις μέρες μας λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε με το περιβάλλον ) να επιλέξουμε για τη μετακίνηση μας ένα μέσο πιο οικολογικό, πιο φθηνό, πιο γρήγορο, πιο άνετο, ένα μέσο που μας αξίζει και τέτοιο είναι μόνο το τρένο.
Ήρθε ο καιρός να τελειώσει αυτή η κοροϊδία.
Είναι ένα σημαντικό έργο πιστεύω για το χωριό μας.
Για να δούμε θα ολοκληρωθεί...