Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ- Αντιμετώπιση κα προστασία


Και ενώ ήδη βρισκόμαστε και επίσημα πλέον στο καλοκαίρι και η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από τους ειδήμονες «αντιπυρική», μάλιστα έχουν γίνει και οι «κατάλληλοι σχεδιασμοί», βλέποντας κάποιος ορισμένα από τα στοιχεία, όχι των «σχεδίων», αλλά της πραγματικότητας, αναρωτιέται αν τα σχέδια γίνονται ΟΧΙ για να προφυλαχτεί η χώρα από τις πυρκαγιές, αλλά για να καεί πιο … εύκολα!
Ο ανθρωπος εξαρτάται από τα δάση. Προμηθεύουν ξύλο και είναι σημαντικά για την αναψυχή του. Επιτελούν όμως και σημαντικές λειτουργίες. Ενισχύουν τη βιοποικιλότητα και το τοπίο, ρυθμίζουν το κλίμα, εμπλουτίζουν τους υπόγειους υδροφορείς με νερό και προστατεύουν το έδαφος. Τα δάση, πιθανώς να είναι ο πιο σημαντικός φυσικός πόρος στην Ευρώπη. Συγκρινόμενα με άλλα οικοσυστήματα στην Ευρώπη, φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό θηλαστικών, πουλιών, ερπετών και αμφιβίων.
Πυροπροστασία ίσον πρόληψη
Η πυροπροστασία των δασών -γιατί για πυροπροστασία πρέπει να μιλάμε και όχι για δασοπυρόσβεση- έχει τρία διακριτά επίπεδα ή φάσεις.
Το πρώτο επίπεδο, το σημαντικότερο, αποτελεσματικότερο και το λιγότερο δαπανηρό είναι η πρόληψη. Οι πυρκαγιές πρέπει να προλαβαίνονται. Για τον σκοπό αυτόν παίρνονται:
Καθαρά δασοκομικά μέτρα όπως ο κατάλληλος χειρισμός των εύφλεκτων δασών της μεσογειακής ζώνης με κατάλληλες αραιώσεις, κλαδεύσεις και απομάκρυνση του εύφλεκτου υπόροφου κατά μήκος των δρόμων ώστε να καταστούν λιγότερο εύφλεκτα και να εμποδίζεται η μετατροπή των ερπουσών πυρκαγιών σε επικόρυφες. Οι αντιπυρικές λωρίδες το μόνο που επιφέρουν είναι να προσβάλλουν βάναυσα το τοπίο και να προκαλούν τη διάβρωσή του εδάφους χωρίς να αποτρέπουν τη διάδοση της πυρκαγιάς.
Αστυνομικά μέτρα δηλ. μέτρα αστυνόμευσης και επιτήρησης της περιοχής με συνεχείς περιπολίες για την αποτροπή εμπρησμών αλλά και την έγκαιρη ανίχνευση εστιών πυρκαγιάς και την άμεση κατάσβεσή τους και
Μέτρα ενημέρωσης του κοινού και κυρίως των επισκεπτών για τους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιών.
Η άμεση πυρανίχνευση
Το δεύτερο επίπεδο αφορά την άμεση πυρανίχνευση, την έγκαιρη αναγγελία της πυρκαγιάς και την άμεση παρέμβαση, το αργότερο σε 15΄ από την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Για τον σκοπό αυτόν απαιτείται ένα ικανοποιητικό δίκτυο παρατηρητηρίων (πυροφυλακίων) κατάλληλα εξοπλισμένων με όργανα κατόπτευσης, πυρανίχνευσης και επικοινωνίας, επαρκώς στελεχωμένων με εξειδικευμένο προσωπικό και η διάθεση και διασπορά επαρκών σε αριθμό, ευκίνητων πυροσβεστικών μέσων και ομάδων δασοκομάντος που θα είναι σε θέση να βρίσκονται στην εστία της εκδηλωθείσης πυρκαγιάς σε διάστημα μικρότερο των 15’ το αργότερο.
Συντονισμός
Το τρίτο επίπεδο αφορά τη δασοπυρόσβεση αυτή καθαυτή. Εάν παρόλες τις προσπάθειες πρόληψης και άμεσης παρέμβασης η πυρκαγιά δεν μπόρεσε να τεθεί υπό έλεγχο και πάρει διαστάσεις τότε αρχίζει το πλέον δύσκολο, σύνθετο και πολυδάπανο έργο της δασοπυρόσβεσης ή καλύτερα της αναχαίτισης της πυρκαγιάς.
Μετά την πυρκαγιά τι κάνουμε;
Οι δασικές πυρκαγιές δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Στη Μεσογειακή ζώνη πάντοτε ξεσπούσαν πυρκαγιές στα δάση, ξεσπούν και θα ξεσπούν και στο μέλλον.Συνεπώς το πρώτο μέλημά μας δεν είναι η «αναδάσωση» η οποία πολλές φορές με τον τρόπο που γίνεται προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι η ίδια η πυρκαγιά.
Το μεγάλο πρόβλημα μετά από μια πυρκαγιά και που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση είναι ο κίνδυνος διάβρωσης των εδαφών τα οποία έχουν χάσει το προστατευτικό τους κάλυμμα και οι πλημμύρες που ακολουθούν.
Γι αυτό το λόγο όλοι μας θα πρέπει να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα μας για να αποφευχθούν οι τραγικές ημέρες του Αυγούστου 2009.


Ηλίας Κοτούμπας
Περιβαλλοντολόγος
Μsc "Βιώσιμη Ανάπτυξη" Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Πατήστε επάνω στην εικόνα για μεγέθυνση.
Ακόμα:
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΩΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΞΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΟΙΚΗΜΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΑΛΙΑ Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟΥ.

Εφημερίδα Αγγελοκάστρου το ΚΑΣΤΡΟ. ΕΔΩ:http://www.pureportals.com/kastronews

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Τ’ ΑΗ ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΤΟΥ ΡΙΓΑΝΑ.

Στις καλοκαιρινές γιορτές ξεχωριστή θέση έχει η γιορτή του Γεννεσίου του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στις 24 Ιουνίου γιατί έχει τοποθετηθεί στις θερινές τροπές του ήλιου και έτσι συνδέεται με πολλά και, ιδιότυπα έθιμα. Κυρίως όμως η γιορτή είναι ταυτισμένη με τις φωτιές, που ανάβονται την παραμονή, και με τις πολύμορφες μαντικές πράξεις, που ασκούνται τότε.
Οι φωτιές λέγονται και φανοί, φωτάρες, κάψαλα κλπ., γι' αυτό και η μέρα της γιορτής λέγεται τ' αϊ-Γιαννιού του Φωταρά, του Λαμπαδάρη κλπ.
Οι φωτιές εκείνα τα χρόνια (σε πολλές περιοχές ακόμα και σήμερα) ανάβονταν σε σταυροδρόμια κατά γειτονιές, με ανταγωνιστική και πάλι διάθεση, ποια γειτονιά θ' ανάψει μεγαλύτερη φωτιά από την άλλη. Παιδιά και μεγάλοι πηδούσαν τρεις φορές πάνω από τις φλόγες, κάνοντας ευχές για καλή υγεία και απαλλαγή από το κακό.
Για τις φωτιές τ' αϊ-Γιαννιού λέγαν οι παλιοί ότι θέλουν να ενισχύσουν το φως. Αναμφισβήτητα όμως και σ’ αυτό το έθιμο προβάλλει η καθαρτήρια δύναμη της φωτιάς, που απλώνεται, όπως πιστεύεται, σ' όσο χώρο είναι ορατή. Η μέρα όμως αυτή από τα’ αρχαία χρόνια ήταν η μέρα της ΜΑΝΤΙΑΣ. (πρόβλεψη για το μέλον)
Από τις πολλές μαντικές ενέργειες της ημέρας, την πιο αντιπροσωπευτική αποτελεί ο γνωστός Κλήδονας, που εθιμικά παρουσιάζεται παντού σχεδόν το ίδιο. Ο σημερινός Κλήδονας διασώζει πανάρχαια συνήθεια. «Κληδών» στην αρχαιότητα σήμαινε οιωνός, λέξη ή φράση που σημαίνει καθαρά μάντεμα και που κράτησε και στους βυζαντινούς ακόμα χρόνους.
Παράλληλα με τον Κλήδονα, σε συνδυασμό μ' αυτόν ή ανεξάρτητα, χρησιμοποιούνται την ημέρα τ' αϊ-Γιαννιού και όλοι σχεδόν οι άλλοι γνωστοί τρόποι της μαντικής (ονειρομαντεία,κλπ.).
Μια ακόμη συνήθεια που επικρατεί την ίδια μέρα, είναι να κόβουν ρίγανη και άλλα αρωματικά φυτα, γι' αυτό ο άγιος λέγεται και Ριγανάς.
Και του χρόνου να είμαστε καλά και να γιορτάσουμε τον Δοκιμιώτη Άγιο.
(Η εκκλησία στο γειτονικό μας Δοκίμι είναι Αη Γιάννης Ριγανάς.)
Καστρινός.

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟΥ το ΚΑΣΤΡΟ. ΙΟΥΝΙΟΣ 2010

Το ανανεωμένο φύλλο Ιουνίου της μηνιαίας εφημερίδας του Αγγελοκάστρου το ΚΑΣΤΡΟ κυκλοφόρησε. Διαβάσετε το εδώ εξ ολοκλήρου: http://www.pureportals.com/kastronews

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΟΙ ΣΑΜΠΑΝΙΕΣ.

  • ΟΙ ΣΑΜΠΑΝΙΕΣ.
  • Έχει καιρό ένας στο χωριό
    να βγει στα καφενεία
    κι όπως μου είπε ο καφετζής
    τους τρώει η αγωνία.

    Που άραγε να βρίσκεται
    ποιο δρόμο έχει πάρει
    εναγώνιος ψάχνονται
    να πάρουνε χαμπάρι.

  • Φίλος μου αποκάλυψε
    το μέγιστο μυστήριο,
    και το μεγάλο μυστικό
    για τον εν λόγω κύριο.

    Το ντιβιντί της Τζούλιας
    όπως το προμηθεύτηκε,
    στα στέκια τα γνωστά μας
    ποτέ δεν ξαναβρέθηκε.

    Στ΄ Αγρίνιο τον είδαν
    μου είπαν κάτι αλάνια,
    να αγοράζει μπόλικα
    μπουκάλια με σαμπάνια.

    Τα πίνει κι ονειρεύεται
    τις πρακτικές της Τζούλια,
    και νύχτες αξημέρωτες
    με όργια και μανούλια.

    Κακό πράμα ο έρωτας
    αν πέσεις μες τα δίχτυα του,
    δύσκολα θα ξεφύγεις
    μετά από τα νύχια του.

    Πώς καταντάει ο άνθρωπος
    και η μοίρα που τον βγάζει
    αντί για φυτοφάρμακα
    σαμπάνιες ν΄ αγοράζει.
    Καστρινός.

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Η ΚΑΣΤΡΙΝΙΑ.



  • Σαββάτο κάτω στο χωριό
    με έπιασε η μέση
    και δεν υπήρχε και γιατρός
    να πάρει κάποια θέση.

    Για να μου δώσει κάτι τι
    έστω ένα μαντζούνι,
    και απ’ το πόνο σφάδαζα
    λες κι ήμουνα γουρούνι.

    Φταίει η υγρασία υπέθεσα
    και τα πενήντα τόσα,
    τα χρόνια που σπατάλησα
    βγάλανε τώρα γλώσσα.

    Έκανα χίλιους μορφασμούς
    ο πόνος να φανεί,
    καθώς με συμπονούσανε
    όλοι οι συγχωριανοί.

    Συμπάσχανε οι συγγενείς
    οι φίλοι και οι γειτόνοι
    μα εμένα δεν μ’ αφήνανε
    στη μέση μου οι πόνοι.

    Πού να ’ξεραν οι Καστρινοί
    αλλού ήτανε το θέμα,
    πως ξαφνικά το έπαθα
    στο σκεπασμένο ρέμα.

    Περνούσε μια Καστρινιά
    πραγματική νεράϊδα
    με ένα σώμα άγαλμα
    που τέτοιο δεν ξανάειδα.

    Αυθόρμητα κι απότομα
    γύρισα να θαυμάσω,
    και αυτό η αιτία έγινε
    τη μέση μου να χάσω.

    Την έκανε η Καστρινιά
    μ’ έριξε στο κρεβάτι,
    ποτέ δεν φανταζόμουνα
    πως θα την βρω από μάτι.

    Καστρινός.