Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2010

Πρεμιέρα για Καποδίστρια


- Κίνηση για δήμο Βόρειας Τριχωνίδας στα όρια των σημερινών δήμων Θεστιέων, Παραβόλας, Παναιτωλικού - Οι τελευταίες πληροφορίες από την κυβέρνηση μιλούν για 500 δήμους και άρα 10 - 12 στο νομό

Ανοίγει σιγά - σιγά ο διάλογος για τις νέες συνενώσεις δήμων που θα προκύψουν με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση που το υπουργείο Εσωτερικών θέλει να προωθήσει το συντομότερο δυνατό, ώστε όλα να είναι έτοιμα έγκαιρα για τις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου και να μην επικρατήσει χάος την τελευταία στιγμή.


Το δημοτικό συμβούλιο Θεστιέων αποφάσισε να αναλάβει την πρωτοβουλία μιας πρώτης επαφής με τους δήμους της βόρειας πλευράς της Τριχωνίδας που είναι οι δήμοι Παραβόλας και Παναιτωλικού, η οποία προσδιορίστηκε για την περασμένη Τρίτη το απόγευμα, και είχε έναν άτυπο χαρακτήρα προκειμένου να κατατεθούν οι απόψεις και των τριών δήμων στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ενιαίου δήμου. 'Aλλωστε ανάλογη συζήτηση έχουν κάνει και οι δήμοι της νότιας πλευράς της λίμνης, δηλαδή οι δήμοι Αρακύνθου και Μακρυνείας που έχουν εκφράσει από παλιότερα την άποψη ότι πρέπει να αποτελέσουν μια ενότητα λόγω των χαρακτηριστικών τους αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, που δεν διαφέρουν σε τίποτα.
Με τις τελευταίες πληροφορίες να μιλούν για 500 δήμους πανελλαδικά, άρα και οι δήμοι που θα προκύψουν στην Αιτωλοακαρνανία θα είναι περισσότεροι από 7 που προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο του ΙΤΑ, δηλαδή θα φθάνουν περίπου τους 10-12, πολλοί από τους σημερινούς ΟΤΑ ξεκινούν μια πρώτη προσέγγιση για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση και ποιες ανθρωπογεωγραφικές ενότητες επιθυμούν οι ίδιοι να αποτελέσουν. Έτσι λοιπόν και ενόψει του συνεδρίου της ΤΕΔΚ στις 16 Ιανουαρίου που θα γίνει στο δήμο Θεστιέων, αλλά και του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στις 18 Ιανουαρίου, το δημοτικό συμβούλιο Θεστιέων θεώρησε σκόπιμο να έχει μια πρώτη εικόνα των θέσεων και των άλλων δυο δήμων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια βάση ανοικτής διαβούλευσης, είτε με τη μορφή λαϊκών συνελεύσεων ή με τη μορφή δημοψηφίσματος ή ότι άλλο αποφασιστεί. Αυτή την πρώτη προσέγγιση του θέματος θα ακολουθήσουν και άλλες επίσημες συσκέψεις που θα είναι ανοικτές, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον καθένα να εκφράσει την άποψή του. Το σχέδιο για το νέο χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα δοθεί εντός του Ιανουαρίου στην ΚΕΔΚΕ και τους υπόλοιπους φορείς για διαβούλευση.

Αλλάζουν τα πλάνα;
Πάντως το γεγονός ότι στην Αιτωλοακαρνανία οι δήμοι θα είναι περίπου 12 δημιουργεί μεγαλύτερες προσδοκίες σε περισσότερους αυτοδιοικητικούς ανθρώπους για την διεκδίκηση ενός δήμου. Έτσι από ότι φαίνεται η μάχη της διεκδίκησης του δήμου θα είναι σκληρή και ο συναγωνισμός μεγαλύτερος, αφού θα είναι πολλοί εκείνοι που θα ριχτούν στη μάχη για την κατάκτηση των ενιαίων πλέον δήμων. Η διεύρυνση των υπό δημιουργία δήμων εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις πιέσεις και θα καλλιεργήσει ελπίδες σε όσους μέχρι σήμερα δεν φαντάζονταν τον εαυτό τους ικανό να διεκδικήσει έναν δήμο 20.000 – 30.000 κατοίκων. Πλέον χαμηλώνει ο πήχης και μπορεί να προκύψουν δήμοι με πληθυσμό λιγότερο και από 10.000 κατοίκους, χωρίς να γνωρίζει κανείς εάν αυτό θα είναι και το αποδοτικότερο και εάν απηχεί τις προθέσεις της κυβέρνησης όταν μιλά για περικοπή δαπανών και ενδυνάμωση των ΟΤΑ.

Ασκήσεις επί χάρτου...
Πάντως ισχυρό φαντάζει πλέον το ενδεχόμενο δημιουργίας ή ενός ισχυρού παρατριχώνιου δήμου ή δύο δήμων βόρειας και νότιας Τριχωνίδας. Πληροφορίες επίσης μιλούν για ένταξη του δήμου Φυτειών σε ένα ενιαίο δήμο Ξηρομέρου ή σε δύο νέους δήμους που θα περιλαμβάνουν τους νυν δήμους Αστακού, Αλυζίας, Φυτειών, Μεδεώνος. Παρασκηνιακές πιέσεις υπάρχουν και για την μη συνένωση των δήμων Αιτωλικού και Μεσολογγίου, κυρίως για την διατήρηση κάποιων οφιτσίων από Αιτωλικό μεριά ενώ για άλλη μια φορά οι Ναυπάκτιοι αποδεικνύονται πρωτοπόροι και καταλαβαίνουν τις απαιτήσεις των καιρών καθώς δείχνουν να επιθυμούν την συνένωση με τον «μητρικό» δήμο Ναυπάκτου ώστε όλη η επαρχία να αποτελέσει έναν ΟΤΕ.
Ο δήμος Αγρινίου κατά τα φαινόμενα θα ενισχυθεί με τους δήμους Παρακαμπυλίων και Νεάπολης εκτός και αν ο τελευταίος θελήσει να ενταχθεί σε νέο σχήμα με τον Στράτο. Σε ότι αφορά την περιοχή Μεσολογγίου δεν υπάρχει κάποιος που να σκέπτεται λογικά και να ζητά διάσπαση της ίδιας χωρικής ενότητας που περιλαμβάνουν οι δήμοι της πρωτεύουσας του νομού, της Χάλκειας και ακόμη φυσικά των δήμων Αιτωλικού και Οινιαδών.

πηγή εφημερίδα ΑΙΧΜΗ1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

11 Ιαν 2010
Η Ελλάδα υπό παγκοσμιοποίηση...

Διαγράφονται τα νοήματα Πατρίδα και Έθνος απο το υπουργείο Παιδείας!
.
Από το http://liberopoulos.gr/

Ο Ελληνισμός οδηγείται σε αφανισμό, καταγγέλουν πνευματικοί άνθρωποι με πρώτο τον Μίκη Θεοδωράκη. Απο τη μιά τα νοήματα πατρίδα και έθνος αφαιρούνται από την παιδεία και από την άλλη κάθε παιδί μετανάστη που γεννιέται στην Ελλάδα, όχι μόνο θα δικαιούται την ελληνική υπηκοότητα αλλά χάριν της "συνένωσης της οικογένειας" θα την παίρνουν και οι γονείς του και θα μπορεί να φέρει στη χώρα και τους συγγενείς του.
Ο Κίσιγκερ το είχε πει αν θέλετε να εξοντώσετε τους Έλληνες χτυπείστε τους στη γλώσσα και να που τώρα οι "κουτόφραγκοι" και...

τα "αμερικανάκια" μας αλλοιώνουν και μας αποσυνθέτουν μέσω των μεταναστών-λαθρομεταναστών όχι μόνο τη γλώσσα (250.000 μαθητές στα σχολεία μας συνεννοούνται μεταξύ τους αλβανικά, κογκολέζικα, τούρκικα κ.λπ...) αλλά άντε τώρα οι δάσκαλοι να μιλάνε περι Πλάτωνα, Κολοκοτρώνη, Σολωμού και δημοτικού τραγουδιού...
Και θα ρθει καιρός που η "παγκοσμιοποίηση" και το "τέλος της ιστορίας" θα επικρατήσει σε όλη τη χώρα και θα γελάνε κάποιοι με την κυρά της Ρω που σήκωνε κάθε πρωί την γαλανόλευκη στο νησάκι της, αφού η Ελλάδα θα έχει πλημμυρίσει από αλλοεθνείς με τουρμπάνια, φερετζέδες, σαρίκια, κελεμπίες και κιμονό... Όσο για τα ελληνάκια που να τολμήσουν να φορέσουν φουστανέλα, νησιώτικη βράκα ή στολή Μπουμπουλίνας, αφου ως τότε θα έχουν καταργηθεί και οι εορτασμοί της 25ης Μαρτίου και θα γίνονται τοπικά πανηγύρια με νταούλια και πίπιζες Τουρκαλβανών που θα έχουν κυριεύσει καταχθονίως την μικρή αυτή κώχη της Γης και θα έχουν θέσει και μειονοτικό ζήτημα...Αν αυτή τη στιγμή πάρουν υπηκοότητα 250.000 παιδιά γεννημένα εδώ, συν τους γονείς τους γίνονται 750.000 και συν την "συνένωση οικογένειας" ( θεωρία Σημίτη) ξεπερνάμε κατα πολύ το ένα εκατομμύριο, ίσως τα δύο και τρία αφού οι λαοί που θα κατακλύσουν τη χώρα γεννούν σαν κουνέλια...
-Ποιός Κολοκοτρώνης, εγώ ξέρω μόνο τον Μάο...
Όσο για την έμμονη προσπάθεια των δυο κυριών (κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Παιδείας) για την απάλειψη των νοημάτων "πατρίδα-έθνος" απο την συνείδηση των ελληνοπαίδων, τόσο ο Μίκης Θεοδωράκης όσο και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, αλλά και ο Ανδρέας Μαζαράκης (σε δίωρη ραδιοφωνική εκπομπή του χθες Κυριακή στον 9, 84) καταφέρονται εναντίον τους και όπως φαίνεται θα έχουμε ξεσηκωμό του πνευματικού κόσμου. Ο μεγάλος μας μουσουργός σε επιστολή του αποκάλεσε συμμορία την ομάδα αυτή του υπουργείου Παιδείας και λέγεται ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις για τα κονδύλια από την Ευρώπη των 17.000.000 ευρώ, που διαχειρίστηκαν αποκλειστικά οι δύο αυτές κυρίες.